Recepty prírodnej kozmetiky | Mydlo z kozieho mlieka

Mydlo z kozieho mlieka vynikajúco ošetruje pokožku, obzvlášť účinné je na suchú, citlivú a problematickú pleť. Jeho výhodou je, že pokožku nedráždi, ani nevyvoláva alergickú reakciu. Mydlo z kozieho mlieka si môžeme doma vyrobiť aj sami, potrebujeme na to len ľahko dostupné základné suroviny a trocha šikovnosti. Pozrime sa na jeden recept prírodnej kozmetiky.


Čoraz viac ľudí využíva recepty prírodnej kozmetiky, pretože nedôverujú priemyselne vyrobeným produktom. Doma vyrobené mydlo z kozieho mlieka má viacero výhod: okrem toho, že je lacnejšie ako podobné produkty ponúkané v obchodoch, môžeme si byť istí jeho zložením a absenciou konzervačných látok. Na dôvažok, ak chceme, môžeme ho ďalej obohacovať, ešte lepší účinok dosiahneme napríklad pridaním medu. Vôňu mydla z kozieho mlieka si môžeme upraviť individuálne, prispôsobiť nášmu želaniu: len musíme dbať na to, aby sme na tento účel použili výlučne prírodné látky – predovšetkým éterické oleje.

Domáca príprava mydla z kozieho mlieka

Suroviny:

  • 450 ml olivový olej
  • 150 ml palmový olej
  • 150 ml kokosový olej
  • 240 ml kozieho mlieka
  • 100 ml hydroxidu sodného (lúh)
  • pol hrnčeka ovsených vločiek ( ovsa)
  • 30 ml levanduľového esenciálneho oleja

Samozrejme, kto neobľubuje vôňu levandule, môže ju nahradiť ľubovoľným  esenciálnym olejom v rovnakom množstve.

Mydlo z kozieho mlieka v siedmich krokoch

  • Pomiešame ovos s éterickým olejom a dáme zmes nabok.
  • Všetky ostatné suroviny vložíme do nádoby z kalenej ocele a dôkladne ich premiešame.
  • Miešame nad parou dovtedy, kým sa zložky nespoja.
  • Pridáme ovos zmiešaný s éterickým olejom a znova zamiešame.
  • Hotovú masu vylejeme do foriem ľubovoľných tvarov. Pokiaľ si chceme byť istí, že mydlo dostaneme z formy rýchlo a v celistvosti, vnútro foriem natrieme pred použitím tenkou vrstvou vazelíny.
  • Po vybratí z foriem necháme aspoň 24 hodín schnúť.
  • Vychutnajme si doma vyrobené mydlo z kozieho mlieka.

Krájané mydlo z formy srnčí chrbát

Ak nechceme mať mydlo z kozieho mlieka určitého tvaru, môžeme použiť aj formu na pečenie biskupského chlebíčka. Predtým ju vystelieme potravinárskou fóliou a po stuhnutí mydla ho nakrájame na ľubovoľnú hrúbku.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email