Zdravé a chutné: jedzme tekvicu na pečenie

Tekvica na pečenie,  je zelenina pôvodom z Ameriky, kde  okrem kukurice a fazule patrila u domorodého obyvateľstva medzi  najdôležitejšie jedlá. Jedným z Je jednou z najhodnotnejších rastlín rastúcich na jeseň, vynikajúci antioxidant, zlepšuje trávenie a chráni srdce.


Tekvica na pečenie, patriaca do rodu tekvíc bola obľúbeným  jedlom domorodých Američanov, európski príbuzní ju  však využívali nielen  ako zdroj potravy. Aj keď ju konzumovali  pre jej sedatívny účinok,  v staroveku z vydlabanej a usušenej tekvice vyrábali chudobnejšie vrstvy nádoby, v ktorých uskladňovali  cez zimu strukoviny, sušené ovocie alebo aj víno, a nosili v ich aj vodu. Okrem toho z nej vyrezávali aj  taniere, misky, lyžice. V stredoveku bola  tekvica na pečenie považovaná za pokrm chudobných. Za popularitu vďačí čiastočne aj preto, lebo je to nadmieru nenáročná rastlina,  ktorá sa udrží v takmer každej pôde: okrem zavlažovania nevyžaduje žiadnu starostlivosť, takže  to bola ľahko dostupná potrava pre obyčajný ľud, ktorú mohli uskladniť  počas dlhých zimných mesiacov. Počas neúrodnejších období si ju však  začala vážiť aj vyššia vrstva, vtedy sa začali variť ozajstné zaujímavé recepty z tekvice na pečenie, aj keď spočiatku to boli  len pikantné omáčky a dresingy.

Tekvica na pečenie pre každého!

Tekvica na pečenie  je bohatá na vitamíny a minerálne látky,  aj medzi  zeleninou je to  skutočná  energetická bomba, v 100 g je len 80 kcal energetického obsahu. Vďaka vysokému obsahu  vlákniny má tekvica na pečenie dobré účinky, napomáha tráveniu, čistí črevá od nahromadených toxínov a odpadových materiálov, urýchľuje a reguluje stolicu a pomáha eliminovať zápchy. Obsahuje ešte cukry a proteíny, rovnako ako mnoho minerálnych látok, vápnik, sodík, fosfor, meď, horčík, železo, selén, mangán a zinok. Tekvica na pečenie teda nielen podporuje trávenietlmí pocit hladu: ale obsahuje aj  dôležité živiny pre telo. Ako hlavné jedlo alebo ako olovrant je to energetická bomba.

Upokojuje a omladzuje

Menej známy je upokojujúci účinok tekvice na pečenie, za ktorý vďačí   v tekvicových semenách ukrytému tryptofanu, táto  esenciálna aminokyselina, pomáha tvoriť serotonín, ktorý upokojuje nervový systém, odstraňuje nervozitu a nespavosť, a užívanie pôsobí pozitívne na náladu. Antioxidačné zložky chránia  proti zápalu a rakovinotvorným  voľným  radikálom, stimulujú obnovu buniek, spomaľujú starnutie kože, prispievajú  ku  zdraviu srdca a cievnemu systému. Ochranu srdca zvyšuje aj  vysoký obsah draslíka a vlákninytekvici na pečenie.  Diéta bohatá  na rastlinné vlákniny znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Obsah betakaroténu v tekvici na pečenie podporuje krvný obeh, a navyše  má vynikajúci protizápalové a rakovinové preventívne účinky. Veľký význam má pri prevencii  prostaty a rakovine hrubého čreva. Externe, ako pleťová maska ​​podporuje liečenie popálenín  a zápalov kože. Vo zvýšenom množstve  v nej nájdeme vitamíny  B1, B2, B3, B5, B6, C, E a rovnako v menšom množstve aj  časť vitamínov J a K. Vďaka vysokému obsahu betakaroténu – čo je  predchodca  vitamínu A  – prispieva k zachovaniu zdravia zraku,  posilňuje kosti a zuby, podporuje rast vlasov.

Aj semená sa môžu konzumovať

Tekvicové semienka sú nielen výborné občerstvenie, ale majú aj  mnoho pre zdravie ochranných  vlastnosti. Pomáhajú predchádzať močovým problémom, v semenách nachádzajúci sa  cucurbitacíny prispieva k vyliečeniu ochorenia prostaty. Podľa výskumníkov University of Massachusetts, v Journal of Medicinal Food časopise zverejnené výsledky testov  hovoria, že  fytoestrogény tekvice na pečenie regulujú  krvný tlak.  Po 12-týždňovej spotrebe tekvicového oleja u laboratórnych myší sa vysoký  tlak –  sistola aj diastola –  znížil.  

Vedeli ste, že?

Dužina a olej zo semien tekvice na pečenie je základom mnohých kozmetických výrobkov.

Pokrmy z tekvicových receptov možno nájsť tu.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email