Pitie mlieka a laktózová intolerancia

Pitie mlieka môže mať za následok mnoho nepríjemných účinkov. Najčastejším z nich je citlivosť na laktózu alebo laktózová intolerancia, ktoré sú zapríčinené nedostatkom enzýmu s názvom laktáza. Typickými príznakmi sú tráviace ťažkosti nastávajúce po vypití mlieka: kŕče, hnačky, nadúvanie a nadmerná plynatosť.

 

Blahodarné účinky mlieka si nemôže vychutnávať každý z nás: nie každý je schopný stráviť laktózu, čiže mliečny cukor, ktorú obsahuje. Mlieko obsahuje viac druhov cukrov, jedným z nich je aj laktóza, ktorá je disacharidom zložením z galaktózy a glukózy. V záujme toho, aby organizmus využil laktózu ako zdroj energie, ho musí najprv rozložiť na jednoduchšie cukry. Telo každého novorodenca obsahuje enzým s názvom laktáza, ktorý vykonáva rozkladanie laktózy v dvanástniku alebo tenkom čreve. Po ukončení kojenia a prechode na inú formu potravy sa tvorba tohto enzýmu postupne znižuje, v období 5-10 života sa v prevažnej väčšine prípadov (toto však nie je písaným pravidlom) ukončí úplne.

 

Príznaky nedostatku laktázy

V dôsledku nedostatku laktázy vytvárajú jednotlivé baktérie črevnej flóry z laktózy, ktorá sa dostáva do hrubého čreva z mlieka mastné kyseliny alebo plyny – napr. vodík. Okrem toho laktóza do čreva „privedie“ vodu, dôsledkom tohto môže dôjsť k nepríjemným príznakom ako napr. hnačka, žalúdočné kŕče, nadúvanie a pod. Aj napriek tomu, že tento stav a nepríjemné príznaky nie sú zapríčinené mliekom, ale nestráviteľnou laktózou, nazývame tento jav bežne – ale chybne – alergiou na mlieko. Táto alergia je zapríčinená chybnou reakciou tela na bielkovinu nachádzajúcou sa v mlieku – kazeín, vyvoláva však oveľa vážnejšie príznaky. Skupina príznakov vzniknutá nedostatkom laktázy znamená citlivosť na laktózu alebo laktózovú intoleranciu.

 

Nie v každom prípade je laktáza potrebná

Príznaky laktózovej intolerancie sa neprejavia v každom prípade, ani ak organizmus neprodukuje enzým s názvom laktáza. U ľudí, ktorí pijú mlieko často sú baktérie črevnej flóry „vycvičené” k tomu, aby pomohli kysnúce mlieko, ktoré sa udržiava v tráviacom systéme v dôsledku nedostatku enzýmov dostať z tela von čo najrýchlejšie. Vďaka tomuto sa laktózová intolerancia aj napriek pitiu mlieka prejavuje s oveľa miernejšími príznakmi.

 

Aj dobrého veľa škodí

Mlieko obsahuje množstvo nevyhnutných živín: mliečne tuky, bielkoviny tvorené kazeínmi a srvátkovými bielkovinami, mliečny cukor, vitamíny B2, B12 a B6, ako aj fosfor a selén. Z pohľadu kostí je veľmi dôležitý obsah vápnika obsiahnutého v mlieku, avšak k tomu, aby bol schopný efektívne sa vstrebať do kostí je však samozrejme potrebné aj slnečné svetlo. Mlieko je skoro perfektnou potravinou, vo zvýšenom množstve však veľmi zaťažuje organizmus, pri dlhodobom zvýšenom požívaní môže zapríčiniť až poškodenie pečene a obličiek. Veľké množstvo nasýtených tukov nachádzajúcich sa v mlieku spomaľuje trávenie, prispieva k vzniku nepriechodnosti ciev – artériosklerózy.

 

Vedeli ste, že…?

V záujme vyhýbania sa negatívnym účinkom mlieka by sme mali namiesto kravského mlieka piť bezlaktózové mlieka s rovnakou výživovou hodnotou, napr. sójové alebo kozie mlieko.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email