Zdravý a chutný fenikel

Fenikel, ľudovo nazývaný vlašský kôpor - Foeniculum vulgare – je najznámejšou rastlinou z čeľade zelerovitých. Vďaka svojej príjemnej chuti je obľúbenou základnou surovinou stredomorskej diéty. Je účinným detoxikantom, antioxidantom a má protizápalové účinky. Prispieva k zdraviu ciev a črevného traktu. Popritom fenikel podporuje trávenie, odstraňuje zápach z úst, je bohatým zdrojom vitamínu C a jeho konzumáciou sa znižuje aj hladina...
Čítajte ďalej

Je tu sezóna tekvíc na pečenie, takže ich nielen vydlabte, ale aj jedzte!

Pre mnoho ľudí je tekvica na pečenie len príležitostná ozdoba na Halloween. Ľudia majú tendenciu si myslieť, že tekvica na pečenie je len dekorácia, alebo dokonca plnka do koláča na Deň  vďakyvzdania. Možno by však bolo vhodné prehodnotiť, na čo všetko je dobrá táto úžasná zelenina.   Tekvica na pečenie je bohatá na živiny, obsahuje množstvo prospešných vitamínov a minerálov, a pritom má nízky obsah kalórií. Existuje niekoľko spôsobov, ako j...
Čítajte ďalej

Účinky vanilky| Prečo ju pravidelne konzumovať?

Príjemná chuť, jedinečná vôňa: predovšetkým to je dôvod, prečo mnoho ľudí obľubuje vanilku. Ešte aj od tohto sú dôležitejšie účinky vanilky, ktoré priaznivo ovplyvňujú fungovanie tela a prispievajú k duševnej harmónii. Poďme sa teda pozrieť, prečo sa odporúča pravidelná konzumácia vanilky! Jedlá vanilka je pôvodom plod orchidey z Mexika, ktorý je tmavý a korenistej chuti, pôvodný stav teda zďaleka nepripomína sladkej chuti a príjemne voňajúci van...
Čítajte ďalej

Hruška pre každého | Prečo ju pravidelne konzumovať?

Odstránenie zažívacích ťažkostí a bolestí v krku, zmiernenie symptómov osteoporózy, detoxikácia: medzi inými aj v týchto prípadoch môžeme očakávať pozitívne účinky hrušky. Aké zdravie chrániace vlastnosti má toto nesmierne populárne ovocie? Pôvod hrušky (Pyrus communis) ostáva zahalený tajomstvom: vyskytuje sa takmer na celej Zemi.  Jej stopy sa objavujú od severských krajín východnej Európy počnúc až po krajiny severnej Afriky, ale aj v&nbs...
Čítajte ďalej

Pestrec a jeho účinky: na čo ho použiť?

Môžeme s istotou povedať, že bylina pestrec mariánsky je jedným z najviac známych byliniek. Primárne sa používa na posilnenie pečene a jej detoxikáciu, ale pestrec mariánsky má liečivé účinky oveľa rozsiahlejšie. Pestrec mariánsky zaujíma výsadné postavenie v ľudovom liečiteľstve už po stáročia, využíva sa pri mnohých ochoreniach, najmä na liečbu žlčových ciest a pečene. Je kultovo uctievaný, za čo vďačí legende, podľa ktorej na bylinku kvaplo ml...
Čítajte ďalej

Dozrievajú jesenné bobuľovité plodiny

Príroda nám na jeseň ponúka mnoho odrôd bobuľovitých plodín. V tomto období dozrievajú okrem iného borievky, rovnako ako sa môžeme tešiť plodom bazy čiernej a hlohu. Zamyslime sa nad tým, aké sú terapeutické účinky čerstvo nazbieraných plodín. Plody borievky obsahujú významné množstvo antioxidantných flavonoidov, ako aj výmenné látky. Sú takisto bohaté aj na vitamín C, ale tie vieme využiť len vtedy, ak ich konzumujeme v čerstvom stave: po zbere plodu...
Čítajte ďalej

Krušina jelšová

Aj keď krušina jelšová nepatrí v dnešnej dobe medzi najpopulárnejšie liečivé rastliny, už stáročia je obľúbenou surovinou v ľudovom liečiteľstve hlavne kvôli jej preháňavým a detoxikačným účinkom. Dobre sa využíva pri liečbe zápchy a hemoroidov, ďalej v záujme zachovania zdravia prostaty. Ďalšie ľudové pomenovania: krušina, rešetliak krušina, lejša, svíba. Krušina jelšová patrí do čeľade rešetliakovitých, obľubuje lesnaté, ...
Čítajte ďalej

Pšeničné klíčky – vynikajúca voľba v boji proti rakovine

Pšeničné klíčky sú „koncentrátmi zdravia“- vo veľkom množstve obsahujú aminokyseliny, mastné kyseliny, minerálne soli, bielkoviny a vitamíny. Pšeničné klíčky sú mimoriadne bohaté na vitamíny E, ktoré majú antioxidantné účinky, vďaka čomu pšeničné klíčky účinne bojujú proti starobe a sú účinné aj proti voľným radikálom zodpovedným za vznik rakoviny. Pšeničné zrno sa skladá zo štyroch častí: klíčky (embryo), vyživovacia bunka (endosperm), osemenie (testa)...
Čítajte ďalej

Materina dúška

Materina dúška obyčajná - Thymus vulgaris, známa aj ako dúška úzkolistá, bola známou a obľúbenou liečivou rastlinou už v staroveku. Má silné dezinfekčné účinky, zmierňuje kŕče, úspešne sa používa pri ochoreniach horných dýchacích ciest, močových ciest a pri migréne, ďalej prispieva i k úspešnosti detoxikácie. Materina dúška patrí do čeľade hluchavkovitých (Labiataea) a pochádza z južnej oblasti Stredomoria. V súčasnosti sa vyskytuje až do nadmorskej výš...
Čítajte ďalej

Sladký život so stéviou

Jedným zo zlatých pravidiel každej kúry na chudnutie je strava bez cukru. Ale čo má robiť človek, ktorý chce schudnúť, ale pritom sa nechce úplne zrieknuť pôžitku zo sladkého? Našťastie existuje riešenie: rastlina Stevia rebaudiana (stévia) je totiž nielen vynikajúcou náhradou cukru, ale disponuje aj mnohými fyziologickými účinkami a navyše má zanedbateľný kalorický obsah, preto je užitočným doplnkom diéty na chudnutie. Stévia pochádza z Ameriky a patrí...
Čítajte ďalej

Riasa spirulina – super potravina

Riasa spirulina je jednou z najkoncentrovanejších bielkovinových bômb na svete, ktorá obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny potrebné pre ľudský organizmus. Navyše bielkoviny, ktoré obsahuje, sú ľahko stráviteľné aj v surovom stave, pretože sa skoro úplne dokážu vstrebať. Je mimoriadne bohatá na vitamíny A, B, D a K, ďalej je zdrojom železa a kyseliny gama-linolénovej, má priaznivý vplyv na trávenie, je vynikajúci detoxikant a al...
Čítajte ďalej

Lesklokôrovka obyčajná – dostupný elixír „večného“ života

Lesklokôrovka obyčajná - Ganoderma lucidum – inak nazývaná reishi alebo ling zhi, sa kvôli horkej chuti nedá konzumovať v surovom stave, ale odvar z nej je mimoriadne účinný pri liečbe a prevencii rôznych ochorení. Je to silný antioxidant, ktorý je mimoriadne účinný pri liečení rakoviny a porúch autoimunity. Vďaka svojej schopnosti čistiť krv a pečeň je vynikajúcim detoxikantom. Má aj adaptogénne vlastnosti, čo znamená, že dokáže udržať imunitný systém na ...
Čítajte ďalej

Kombucha: Nápoj nesmrteľnosti

Kombucha, ktorej sa vraví huba, napriek tomuto pomenovaniu nie je ozajstná huba, ale symbiotické spoločenstvo troch kvasiniek a rôznych baktérií. Čaj vyrobený z kombuchy je skutočný elixír zdravia, ktorý tým, že posilňuje imunitný systém, pomáha udržať našu vitalitu. Je vynikajúci detoxikant, slúži ako prevencia rakoviny a ochorenia kĺbov, napravuje črevnú flóru a ako prirodzené antibiotikum zabíja baktérie, a navyše aj omladzuje. ...
Čítajte ďalej

Kurkuma: najzdravšie korenie na svete

Kurkuma je nielen veľmi chutným korením – je najdôležitejšou zložkou karí korenia – ale disponuje aj mnohými inými priaznivými účinkami. Napomáha pri trávení, znižuje vysokú hladinu cholesterolu, má vynikajúce protizápalové účinky, je silný antioxidant a detoxikant, úspešne sa využíva pri oxidácii buniek vzniknutých stresom, pri kardiovaskulárnych ochoreniach, pri prevencii viacerých typov rakovinových ochorení a Alzheimerovej chorobe. Nie j...
Čítajte ďalej

Inulín – sladká a zdravá náhrada cukru

Inulín je polysacharid, t.j. zložený cukor, ktorý sa nachádza hlavne v hľuzách topinambury a v čakanke. Ide o vo vode rozpustnú rastlinnú vlákninu, ktorá sa skladá z jednotiek fruktózy. Inulín je vďaka svojej sladkej chuti vynikajúcou náhradou cukru a popritom je aj zdravý. Napriek tomu, že inulín je pre ľudský organizmus nestráviteľný, má významnú úlohu pri uchovaní zdravia. Pretože priaznivo ovplyvňuje látkovú výmenu, znižuje tak tvorbu plynov – ...
Čítajte ďalej