Zdravý a chutný fenikel

Zdravý a chutný fenikel

Fenikel, ľudovo nazývaný vlašský kôpor - Foeniculum vulgare – je najznámejšou rastlinou z čeľade zelerovitých. Vďaka svojej príjemnej chuti je obľúbenou základnou surovinou stredomorskej diéty. Je účinným detoxikantom, antioxidantom a má protizápalové účinky. Prispieva k zdraviu ciev a črevného traktu. Popritom fenikel podporuje trávenie, odstraňuje zápach z úst, je bohatým zdrojom vitamínu C a jeho konzumáciou sa znižuje aj hladina cholesterolu v krvi.

Fenikel sa využíva ako korenie, čerstvá zelenina a liečivá rastlina, a ako základná surovina počas chudnutia a diéty. Najväčší význam feniklu však spočíva v jeho blahodarných účinkoch na zdravie. Neprispieva len pri prevencii mnohých ochorení, ale účinne a úspešne sa využíva aj počas terapie. Jedlou časťou feniklu je jeho mäsitá hľuza, ktorá je bielej až zelenkastej farby. Fenikel sa vysoko hodnotí už od praveku a konzumoval sa buď surový, pečený alebo varený. Fenikel obsahuje vo významnom množstve vitamíny B a C – jedna šálka hľuzy feniklu pokryje pätinu dennej dávky vitamínu C, ktorú organizmus potrebuje, znižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam úspešne bojuje proti voľným radikálom. Vitamín C posilňuje imunitný systém a spevňuje steny ciev, čo prispieva k prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Nie je náhoda, že fenikel je obľúbenou zložkou stredomorskej diéty. Okrem toho je fenikel bohatý na mangán, horčík, meď, fosfor, kyselinu listovú, vápnik a železo. Vďaka svojmu obsahu draslíka sa vynikajúco využíva aj proti vysokému krvnému tlaku, ktorý zapríčiňuje vznik cievnych mozgových príhod alebo infarktov. Fenikel je bohatý na flavonoidy - z nich najdôležitejší je rutín, ktorý posilňuje jemné krvné kapiláry, protizápalový quercetín a anetol, ktorého účinné látky majú antibakteriálne a fungicídne vlastnosti a predovšetkým v prípade obličiek má antikonvulzívne (protikŕčové) účinky.

Fenikel zlepšuje trávenie

Fenikel zlepšuje vstrebávanie živín v tráviacom trakte, stimuluje produkciu žalúdočných štiav a žlče, viaže žalúdočnú kyselinu, znižuje nadúvanie a príznaky dispepsie, chráni pečeň a napomáha pri odstránení nahromadených toxínov z organizmu. Má vysoký obsah potravinovej vlákniny – vláknina pôsobí najmä pri odstránení karcinogénnych látok nahromadených v tráviacom trakte – má významnú úlohu pri prevencii nádorových ochorení hrubého čreva. Čaj pripravený z fenikla, ktorý taktiež obsahuje anetol, zabraňuje návratu rakoviny a taktiež spomaľuje rast nádorov. Obsah flavonoidov, alkaloidov a fenolu prispieva k prevencii rakoviny prsníka a pečene.

Fenikel je účinný aj ako analgetikum: pri kŕčovitých bolestiach brucha a menštruačných bolestiach má jeho odvar blahodarné účinky. V Indii často žujú po jedle fenikel, lebo zrýchľuje trávenie a zabraňuje zápche či hnačke, a tiež eliminuje nepríjemný zápach z úst. Aj keď upokojuje žalúdok a črevný trakt, zmierňuje príznaky syndrómu dráždivého čreva, odstraňuje nadúvanie a prebytočné črevné plyny, konzumácia nadmerného množstva fenikla ľahko môže spôsobiť práve opačný efekt. Fenikel sa môže smelo konzumovať aj počas chudnutia – samozrejme s mierou, lebo fenikel je natoľko chudobný na tuky, ako je zároveň bohatý na vlákniny. Svojím obsahom kyseliny listovej zabraňuje vzniku málokrvnosti a a pomáha napraviť syntézu DNA. Fenikel má vysoký obsah fytoestrogénu, čo je prírodná účinná látka, ktorá má vplyv na ženské pohlavné hormóny – vďaka tomuto svojmu obsahu znižuje nepríjemné príznaky menopauzy, zatiaľ čo počas dojčenia podporuje laktáciu.

Chráni oči

Protizápalový účinok feniklu ochraňuje aj oči, pretože antioxidanty, vitamín C, aminokyseliny a arginín, ktoré obsahuje, zlepšujú regeneračnú schopnosť očných tkanív, čo prispieva k zabráneniu vzniku degradácie makuly, ktorá sa ohlasuje hlavne v staršom veku.

Vedeli ste?

Fenikel je základnou surovinou mnohých alkoholických destilátov, nachádza sa v anízovom likéri a aj v absinte.

Fenikel-recepty | 4 chody s feniklom 160

Fenikel podobný anízu disponuje početnými zdraviu prospešnými vlastnosťami, preto sa oplatí ho zaradiť do nášho jedálnička.  Nemusíme ho však nevyhnutne konzumovať oddelene, táto naozaj zvláštna zelenina, môže byť základnou surovinou jedál, veď aj jednoduché jedlá sa s jeho pomocou môžu stať výnimočnými. Fanúšikovia zvláštnych chutí oceňujú fenikel, pretože aj z najjednoduchších jedá...
Čítajte ďalej

Fenikel namiesto liekov | Kedy môže pomôcť? 159

Zlé trávenie, bolesti zubov, nadúvanie, zápaly, silný kašeľ - na zmiernenie týchto ťažkostí môžeme siahnúť po fenikli.  Je vynikajúcim antioxidantom, prispieva k posilneniu imunity, ženy ho môžu úspešne použiť aj pri menštruačných bolestiach. Fenikel - Foeniculum vulgaris - pochádza pôvodne z mediteránskeho prostredia, jeho aplikácia má za sebou niekoľko tisícročnú minulosť - Rimania ho ...
Čítajte ďalej

Existuje riešenie proti žalúdočnej kyseline | Zmeňte svoje stravovacie návyky 1

Prebytok žalúdočnej kyseliny je zapríčinený v prvom rade nesprávnym stravovaním. Preto sa jej príznaky objavujú predovšetkým v zimnom období, kedy sa drasticky menia naše stravovacie návyky. Nemajte však obavy, zvýšenú produkciu žalúdočnej kyseliny je možné liečiť veľmi jednoducho, stačí trošku snaženia a pozornosti. Boj proti kyseline sa teda môže začať!   Charakteristickou príčinou vz...
Čítajte ďalej