Anita Szarkaova

Anita Szarkaova

Diplom z dietetiky som získala na Fakulte zdravotníctva a sociálnych vied Univerzity Semmelweis. V súčasnosti pracujem na oddelení gastroenterológie v zdravotnom zariadení Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, kde denno-denne získavam cenné odborné skúsenosti. Okrem toho pôsobím aj na chirurgickom, diabetologickom a reumatologickom oddelení. V rámci ambulantnej starostlivosti sa venujem širokej škále pacientov, pri ktorých môžem pristúpiť k využitiu rôznych metód dietoterapie.

Moja práca je zároveň aj mojím koníčkom. Správna výživa zohráva veľmi dôležitú úlohu pri prevencii a liečbe mnohých chorôb. Aj preto je mojím cieľom pomáhať pacientom pri zostavení vhodného jedálnička. Zdravý životný štýl je významným faktorom pri prevencii, v boji proti nadváhe a obezite a nezastupiteľnú úlohu má ako podporný prostriedok pri prekonávaní už prepuknutých chorobných stavov.

Omega-3 mastné kyseliny chránia srdce a cievy

Kardiovaskulárne choroby sú najčastejšou príčinou úmrtí na celom svete. Hoci niektoré z týchto prípadov majú dedičné príčiny, zmena životného štýlu je to, čo možno urobiť, aby sa zabránilo väčším ťažkostiam. Jedným zo spôsobov je zvýšiť príjem omega-3 mastných kyselín. Omega-3 mastné kyseliny neoznačujú druh mastných kyselín. Je totiž reč o polynenasýtených mastných kyselinách, sem patrí  aj  kyselina alfa-linolénová (ALA), eikosapentae...