Recepty z vanilky – Nielen sladký spôsob

Aj keď z vanilky väčšinou pripravujeme sladkosti,  vanilka je vhodná nielen na ich prípravu. Dodáva príjemnú chuť jedlám, dokonca existujú také recepty z vanilky, kde je vanilka najdôležitejšou ingredienciou.

Recepty z vanilky – Nielen sladký spôsob

Vanilka podobne ako šafran, je veľmi drahá korenina, za čo vďačí predovšetkým tomu, že opeľovanie plodín a aj ich zber sa ešte stále vykonáva ručne. Vďaka špeciálnej chuti a vôni sa primárne používajú na ochucovanie zákuskov, ale obstoja aj ako základná surovina pre hlavné jedlá.

 

Recepty z vanilky -  hlavné jedlo

Špargľovo – vanilkové rizoto

prísady:

• 300 g ryže;

• 300 g špargle;

• 1 šalotka;

• 1 malá červená cibuľa;

• 1 bobkový list;

• 30 g cesnaku;

• vývar zo zeleninovej polievky;

• 1,5 vanilky;

• extra panenský olivový olej;

• strúhaný parmezán alebo iný tvrdý syr podľa chuti;

• soľ a korenie.

Príprava:

Nakrájanú šalotku a  špargľu, zbavenú zhrubnutej časti -  špičky špargle odložíme na dekoráciu- opražíme na troche oleja. Vanilku prekrojíme pozdĺž, semienka vložíme do zmesi,  pridáme  ryžu a potom podlejeme vývarom. Pomaly varíme za stáleho častého miešania. Medzitým červenú cibuľu nakrájame na tenké plátky, speníme do sklovita spolu s olúpaným cesnakom, bobkovým listom, štipkou soli (alebo štipkou hnedého cukru). Keď je to hotové, odstráňte bobkový list a zmixujte. Keď je ryža uvarená, okoreňte, posypte strúhaným syrom, a pokropte trochou červenej cibuľovej omáčky. Podávajte horúce.

 

Recepty z vanilky: príloha

Vanilkovo-papriková torta                      

prísady:

• jedna dávka slaného lineckého cesta;

• 50 ml extra panenského olivového oleja;

• 2 vanilky;

• 1 vajce;

• 2 žlté papriky;

• 100 ml nízkotučnej kyslej smotany;

• 3 lyžice strúhanky;

• soľ, korenie a štipľavá paprika - podľa chuti.

Príprava:

Do malej fľaše nalejte olivový olej, pridajte semienka z vanilky. Ohrievame nad parou po dobu jednej hodiny pri nízkych teplotách. Potom do hrnca s vriacou vodou  treba hodiť na pár minút papriku, ktorú potom ochlaďte pod studenou vodou a opatrne olúpte. Rozšľahajte vajcia a dôkladne premiešajte so strúhankou a kyslou smotanou, syrom a soľou. Podľa chuti pridajte štipľavú papriku. Vyváľajte cesto, umiestnite do tortovej formy (alebo menších formičiek), vytretej tukom, vlejte masu, potom pridajte papriky tak, aby bola masa zakrytá. A napokon v záujme chuti a vône posypte vanilkou zmiešanou s olivovým olejom. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňoch po dobu 30 minút, a potom podávajte mierne vychladnuté. Toto jedlo je vynikajúce nielen ako príloha, ale aj ako olovrant, či pribalené na výlet. Vanilková príchuť olivového oleja dokáže oživiť aj iné pokrmy: môžete ňou ochutiť akékoľvek jedlo, alebo rovnako aj na grilované ryby.

 

Recepty z vanilky: hlavné jedlo

Vanilkové kurča

Prísady:

• 1 kurča;

• 4 mrkvy;

• 2 cibule;

• 4 paradajky;

• 1 polievková lyžica múky;

• 1 polievková lyžica hnedého cukru;

• 2 vanilky;

• extra panenský olivový olej;

• 200 ml kokosového mlieka;

• trochu rumu;

• soľ a korenie podľa chuti.

Príprava:

V miske s trochu olivového oleja usmažte čo najlepšie kurča z každej strany. Po vybratí z panvice na tom istom oleji speníme nakrájanú cibuľu a mrkvu. Vložte späť kurča, pokropte rumom, opatrne flambujte. Keď oheň vyhasne, posypte kura  múkou a cukrom, vložte rajčiny, vyškrabané semienka z vanilky aj samotnú vanilku. Zalejte trochou vody, pridajte soľ a korenie. Keď je kurča úplne uvarené, vyberte ho aj s vanilkou a zostávajúcu šťavu nechajte na miernom ohni zhustnúť, zmixujte a potom zahrejte v kokosovom mlieku. Hotové kurča podávajte poliate  teplou kokosovou omáčkou.

Recepty z hrušky | Rýchle a ľahké 153

Hruška je  jedným z jesenných populárnych ovocí, čo nie je náhoda, je to veľmi príjemnej chuti sladké a šťavnaté ovocie. Okrem toho má rad zdravie chrániacich účinkov,  ktoré ani spracovaním  nestrácajú svoj účinok. Aj to je dôvod, prečo by ste ho mali pravidelne konzumovať v sezóne, k čomu vám ponúkajú pomoc recepty z hrušky.   Hruška je bohatá na vlákninu,...
Čítajte ďalej

Fenikel-recepty | 4 chody s feniklom 151

Fenikel podobný anízu disponuje početnými zdraviu prospešnými vlastnosťami, preto sa oplatí ho zaradiť do nášho jedálnička.  Nemusíme ho však nevyhnutne konzumovať oddelene, táto naozaj zvláštna zelenina, môže byť základnou surovinou jedál, veď aj jednoduché jedlá sa s jeho pomocou môžu stať výnimočnými. Fanúšikovia zvláštnych chutí oceňujú fenikel, pretože aj z najjednoduchších jedá...
Čítajte ďalej

Recepty prírodnej kozmetiky | Mydlo z kozieho mlieka 151

Mydlo z kozieho mlieka vynikajúco ošetruje pokožku, obzvlášť účinné je na suchú, citlivú a problematickú pleť. Jeho výhodou je, že pokožku nedráždi, ani nevyvoláva alergickú reakciu. Mydlo z kozieho mlieka si môžeme doma vyrobiť aj sami, potrebujeme na to len ľahko dostupné základné suroviny a trocha šikovnosti. Pozrime sa na jeden recept prírodnej kozmetiky. Čoraz vi...
Čítajte ďalej