D-vitamín, jeho nedostatok a opaľovanie | Dôležitá je aj zdravá výživa

Keď v našom organizme klesne hladina vitamínu D, staneme sa bezbrannejšími voči chorobám. Obzvlášť na jar treba myslieť na tento nedostatok, čo môžeme opaľovaním a zdravou výživou rýchlo zmeniť.

D-vitamín, jeho nedostatok a opaľovanie | Dôležitá je aj zdravá výživa

V zime kvôli nedostatku slnečného svetla a nevhodnému stravovaniu sa, u drvivej väčšiny ľudí v miernom podnebnom pásme chorobne klesne hladina vitamínu D.  Podľa výskumov, u 90 % ľudí dochádza k menšej miere nedostatku vitamínu D, u 60-70 % však až ku chorobnému nedostatku.
Toto môže znamenať zdravotné problémy najmä pre deti v období rastu. Nedostatok vitamínu D totiž naruší vývin imunitného systému a kostného aparátu, a nepriamo zvyšuje aj riziko výskytu cukrovky u detí a astmatických ochorení.  Následkom nedostatku vitamínu D je krivica (rachitída). 

Vrodené vývojové vady a nedostatok vitamínu D

Počas gravidity je obzvlášť dôležité nahrádzať vitamín D, ako aj všetky ďalšie, veď v tomto období sa potreba vitamínov nadchádzajúcej matky zdvojnásobuje. Pokiaľ trpí dlhodobo nedostatkom vitamínu D v závažnej miere, môžu dôjsť k rôznym vrodeným vývojovým vadám plodu: je možné, že sa mu nevyvinie imunitná sústava, poškodí sa mu nervová sústava, dôsledkom nedostatku vitamínu D a nedostatočnému vstrebávaniu vápnika sa mu nevyvinú dobre kostná sústava a nevyvinú sa mu dokonale zuby.

Tento nežiadúci stav má dopad aj na organizmus matky, v dôsledku nedostatku vitamínu D sa oslabí imunita, čo môže ohroziť jej vlastné zdravie, ako aj zdravie jej dieťaťa, a môže byť zdrojom mnohých aj ťažkých následkov.

Vitamín D je dôležitý aj v dospelom veku

Jeho nedostatok, ktorý sa prejaví v dospelosti, môže vážne ovplyvniť fungovanie organizmu. Keďže oslabuje imunitný systém, ľahšie ochorieme na sezónne ochorenia, a z dlhšieho hľadiska rastie riziko nádorových ochorení, a zápalov.  Nedostatok vitamínu D možno priamo dávať do súvisu s urýchlením prirodzeného priebehu rednutia kostí, a s problémami kĺbov, pripája sa aj depresia, diabetes 2. typu, metabolické syndrómy, (zložité poruchy látkovej výmeny, jednotlivé kožné choroby, ako aj so srdcovo-cievnymi ochoreniami.  Ďalej má dopad aj na psychickú a fyzickú výkonnosť. 

Opaľovanie, ale s mierou

Mnohí si myslia, že na odstránenie nedostatku vitamínu D stačí, keď sa pravidelne opaľujú.  Z toho je pravda, že účinkom UVB lúčov je schopná naša pokožka produkovať vitamín D, ale k tomu by sme potrebovali tak veľa času stráviť počas najvyššej intenzity slnečného žiarenia na slnku, že by to škodilo našej pokožke. Podľa všeobecnej dohody môžeme stráviť denne 15-20 minút na slnku bez ochrany pokožky, a aj to môžeme robiť iba v ranných a neskorých poobedňajších hodinách bezpečne. Keďže týmto nie je v každom prípade nahradený vitamín D, chýbajúce množstvo treba vniesť do organizmu potravinami, k čomu je potrebná zmena zvyklostí v jedení. V období menopauzy sa urýchľuje rednutie kostí, preto je vtedy mimoriadne dôležité zvýšiť príjem vitamínu D, ako aj počas gravidity a dojčenia, ako aj vo veku nad 65 rokov treba dbať o to, aby neklesla hladina vitamínu D v organizme. Nezabúdajme ani na to, že stav nedostatku sa s väčšou pravdepodobnosťou vytvorí u ľudí s nadváhou. 

Koľko vitamínu D potrebujeme?

Podľa najnovšieho domáceho odporúčania potrebuje dospelý organizmus denne 1000-2000 medzinárodných jednotiek (IU), v dojčenskom veku 400-1000 IU, vo veku 1-6 rokov 600-1000 IU, počas gravidity 1500-2000 IU.

Toto máme jesť

Na to, aby náš organizmus získal iste dostatočné množstvo vitamínu D, jedzme pravidelne morské ryby (losoc, sleď, tuniak), olej z pečene šťuky, tak ako aj jedenie pečene, žĺtku, mlieka, syru, masla, hríbov a hrášku prispievajú k náhrade vitamínu D. 

Čo hovoria vedci?

Podľa údajov Medzinárodneho zdravotníckeho inštitútu USA (NIH - National Institutes of Health) uvádzame obsah vitamínu D v medzinárodných jednotkách:

1 polievková lyžica oleja zo šťuky                                             1360 UI

Varený losos (100 gramov)                                                         566 UI

Tuniak konzervovaný vo vode (100 gramov)                              154 UI

Mlieko (1 šálka)                                                                    115-124 UI

Rastlinné maslo (s pridaným vitamínom, 1 polievková lyžica)      60 UI

Sardinka (olejová, 2 ks)                                                                 46 UI

Pečeň (varená , 100 gramov)                                                        42 UI

Vajíčko (1 ks)                                                                                 41 UI

Syr  (švajčiarsky , 10 gramov)                                                         4 UI

 

 

Zdroj:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

http://www.sunfood.com/blog/recipes/purple-power-maqui-smoothie/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18400738

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26204630

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2630703/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2630703/

 

 

,

Čo je migréna? 106

Pravidelnou bolesťou hlavy trpí asi 20 % ľudí. Pokiaľ sa frekvencia bolesti hlavy zvyšuje, respektíve sa mení jej charakter a intenzita, každopádne je potrebné vyhľadať odborného lekára a nechať vyšetriť, čo bolesti spôsobuje. Migréna  zasahuje vo väčšine prípadov jednu stranu hlavy a je to o silná, pulzujúca bolesť.  Väčšinou prichádza v podobe záchvatov a často pri jej vzniku zohrávajú...
Čítajte ďalej

Vitamín C - jeho účinky | Vitamín C - prípady nedostatku 52

Vitamín C, teda kyselina askorbová, je vitamín rozpustný vo vode a citlivý na teplo a svetlo. Je nepostrádateľný pre vhodné fungovanie imunitného systému. Keďže ho ľudský organizmus nevie sám vytvárať, jeho doplnenie sa rieši zvonka, inak sa v dôsledku nedostatku vitamínu C podstatne zhorší obranyschopnosť organizmu, môžu sa objaviť infekty, zápaly, ale aj závažné poruchy. Bez preháňania možn...
Čítajte ďalej

Príznaky nedostatku vitamínu B12 | Náhrada vitamínu B12 5

Aj keď sú črevné baktérie schopné vytvárať vitamín B12 v tele, organizmus  ich už nevie použiť. V záujme zachovania vlastného zdravia je potrebné ho nahradiť a to pomocou výživných látok, dodať ho telu  zvonka.  V strede jeho molekuly sa nachádza jeden kobaltatóm, tzv kobalamín, ktorý je dostupný predovšetkým v mäse a potravinách živočíšneho pôvodu. Jeho nedostatok spôsobu...
Čítajte ďalej