Letné jedlá - recepty z jedného hrnca | Rýchle a zdravé

V letných horúčavách sa málokomu chce variť, a stráviť pri sporáku v kuchyni dlhší čas. Aj chuť do jedla sa zredukuje, sme náchylnejší prijímať menej živín. Preto môžu byť dobrou voľbou nasledujúce chutné a zdravé jedlá z jedného hrnca, rýchlo pripraviteľné zo sezonálnej zeleniny.

Letné jedlá - recepty z jedného hrnca  | Rýchle a zdravé

Hoci v letných horúčavách často ani jesť nemáme chuť, nesmieme zabúdať na to, že potreba  živín a energie organizmu neklesla, rovnako potrebuje vitamíny, minerálne látky, enzýmy, sacharidy, bielkoviny a stopové prvky. V teple naše telo pracuje na plné obrátky, zvýšeným potením je aj strata tekutín vyššia ako zvyčajne, preto treba voliť tie správne jedlá. V tomto nám môžu pomôcť nasledovné recepty, ktoré sa zakladajú na sezonálnej zelenine. Nie je to náhoda, veď účinné látky, ktoré sa v nich nachádzajú, majú najvyššiu koncentráciu a výživnú hodnotu práve teraz, a okrem toho obsahujú aj veľké množstvo vody.
 

Cuketové lode podľa chute

Prísady:

  • 4-5 kusov cukiet strednej veľkosti
  • 1 menšia, pokrájaná cibuľa, podľa možnosti cibuľa na varenie
  • 300 g mletého mäsa (morka, kura, bravčové, alebo aj miešane) Vegetariáni môžu kľudne nahradiť mäso hubami, alebo na kocky pokrájaným baklažánom Môžme siahnúť aj po rybe, v tomto prípade preferujeme parenú rybu, resp. rybu z krabice.
  • 1 vaječný bielok
  • 1-2 na kocky pokrájané paradajky bez jadierok
  • Korenie: čerstvý petržlen, bazalka, tymián
  • Soľ, čierne korenie, podľa chuti
  • 1 pohár bieleho vína
  • Trocha extra panenského olivového oleja

Príprava:

Cuketu dôkladne umyjeme, rozkrojíme po dĺžke na dve časti, a časť vnútra s jadierkami odstránime, dbajúc na to, aby sme nepoškodili šupku.  Vydlabanú vnútornú časť rozkrájame na malé kocky a dáme nabok, medzitým zahrejeme pekáč na 200 stupňov. Na pekáči opečieme cibuľu do sklovita, a potom opečieme aj mleté mäso,/hríby atď. Keď používame rybu z krabice, pridáme ju do zmesi bez varenia. Pridáme pol pohára bieleho vína, obľúbené koreniny, kocky paradajok a varíme ďalej 2 minúty. Keď plnka vychladla, primiešame bielky z vajíčok, a hotovú plnku vložíme do vopred vydlabaných lodí z cukety. Vložíme do jenského skla, pridáme zvyšok bieleho vína, a prikryjeme alobalom. Pečieme asi 45 minút, potom zložíme alobal a grilujeme ešte 5 minút.  Keď je to hotové, môžeme ešte posypať čerstvým korením: bazalkou, šalviou, bobkovým listom - a necháme postáť. Podávame vlažné, s bohatou zeleninovou oblohou. Jedlo je chutné aj na druhý deň - za studena!

Kurací šalát so špaldovou pšenicou

Prísady:

  • 200 g špaldovej pšenice
  • 350 g kuracích pŕs
  • 200 g mrkvy
  • 280 g póru
  • 200 g koktailových paradajok
  • 80 g cichórie
  • Soľ, čierne korenie, podľa chuti
  • Trocha extra panenského olivového oleja

Príprava:

Špaldovú pšenicu opláchneme, a uvaríme v osolenej vode. Dbajme o to, aby bolo vody dostatok.  Keď je uvarená, precedíme a uvarenú špaldovú pšenicu odložíme nabok a necháme vychladnúť. Mrkvu očistíme, nakrájame na krúžky a varíme 10 minút v horúcej vode. Kto ju má rád chrumkavú, môže ju pridať do jedla surovú. Surové kuracie prsia rozkrájame na dlhé pásiky, opražíme na troche extra panenského olivového oleja a pomiešame so špaldovou pšenicou. Na druhej panvici zohrejeme pór, cichóriu a koktailové paradajky rozkrájané na polovičky. Keď je cítiť vôňu, objem zmesi sa zníži, ale ostáva zelený a zelenina zmäkne, pomiešame s ostatnými surovinami. Solíme, koreníme podľa chuti, môžeme pridať trochu štipľavej papriky.

Je to letné jedlo, vynikajúce vlažné, ale aj za studena, ktoré si môžeme so sebou vziať aj na výlety, je čerstvé a zdravé, nachádza sa v ňom všetko, čo náš organizmus potrebuje.

Čo piť v lete: v horúcich dňoch ochladí horúci nápoj 1

Veľký pohár ľadového nápoja: väčšina túži po ňom počas letných horúčav. Oveľa lepšie však pochodíte tentoraz s horúcimi nápojmi, ako je čaj, pretože jeho pitie môže účinne ochladiť rozhorúčený organizmus. Chladený nápoj – na rozdiel od verejnej mienky –prináša totiž úľavu len na pár minút. Osviežujúci horúci  letný drink? Na prvý pohľad sa to môže zdať divné, pretože sme zvyknutí, že hor...
Čítajte ďalej

Potenie a telesný pach | Môže pomôcť detoxikácia 1

Jedným z najviac nepríjemných dôsledkov letného tepla a vysokej vlhkosti vzduchu je stupňujúce sa  nadmerné potenie a sprievodný nepríjemný telesný pach. Aj keď k pestovanosti nevyhnutne patrí eliminácia „vôní" alebo aspoň ich potlačenie, nezabudnite, že potenie je pre organizmus prirodzený a zdravý proces. Veľmi silný telesný pach však často znamená nesprávne fungovanie organizmu. ...
Čítajte ďalej

Slnečné okuliare, ale aké? 1

Oči, keď sú vystavené silnému svetlu, alebo čo je ešte horšie, škodlivému UV žiareniu, sa môžu ľahko poškodiť. Rohovka sa v okamihu zapáli, v ťažkých prípadoch dôjde k snežnej slepote, alebo dokonca  až k šedému zákalu. Aby ste  sa  vyhli väčším ťažkostiam, noste dobré kvalitné slnečné okuliare s overenými šošovkami. Stále viac a viac ľudí používa v lete ochranu ...
Čítajte ďalej