Recepty z tekvice na pečenie

Jeseň je tu, príchodom chladnejšieho počasia sa na stoly dostáva čoraz  menej čerstvej zeleniny a ovocia. Je preto dôležité, aby sme konzumovali  na vitamíny bohaté sezónne rastliny, medzi ktoré patrí tekvica na pečenie, nekorunovaná kráľovná jesene,  ktorú môžeme pripraviť na nespočetne mnoho spôsobov.


Popri príjemnej chuti  tejto tekvice a  nízkemu obsahu kalórií je bohatá ešte aj na živiny:  má vysoký  obsah vitamínov, rastlinných vlákien, minerálnych látok. Obsahuje vitamín A , ktorý posilňuje náš zrak, zuby a kosti, antioxidanty pohltia škodlivé voľné radikály a spomaľujú proces starnutia buniek. Betakarotén chráni obehový systém, rovnako má vynikajúce protizápalové účinky.  Tekvicu na pečenie  konzumujeme  zvyčajne pečenú, napriek tomu, že môže byť súčasťou mnohých  zaujímavých jedál. Pozrime si  teraz dva recepty, jednoduché na prípravu.

Tekvicové halušky

Suroviny:

• 250 g tekvicovej drene

• 350 g zemiakov

• 150 g hladkej múky

• 20 g zemiakového škrobu

• 1 vajce

• Soľ a korenie / podľa chuti

• 1 štipka muškátového orieška (ľubovoľne)

Príprava:

V dostatočnom množstve  osolenej vody uvarme   zemiaky  v šupke. Medzitým očistíme tekvicu na pečenie, semená odstránime, potom ju narežeme na tenké plátky a v predhriatej rúre pri 200 ° C pečieme po dobu 15-20 minút. Vyberieme ju, keď sa mierne spiekla,  ale ešte nie je červená. Zemiaky ošúpeme a spolu s tekvicou – surovín  sú aspoň vlažné – spracujeme. Na pracovnú dosku si prichystáme múku, vytvarujeme bochník, v strede urobíme jamku, do ktorej vložíme vajce, soľ a korenie, spracujeme cesto, pridáme zemiakovú masu, kukuričný škrob. Predtým, než  vypracujeme obvyklú formu halušiek, prikryme cesto utierkou, nechajme stáť pri izbovej teplote 10 minút. Môžeme si pripraviť k tomu akúkoľvek omáčku, ale dbajme o to, aby nepotlačila chuť halušiek. Vynikajúce riešenie môže byť ľahká syrová omáčka, pražená slaninka,  ľahký maslový dressing, do ktorého pridáme niekoľko čerstvých lístkov  šalvie.

Tekvicové šišky

Suroviny:

• 1 kg tekvice (netto)

• 1 kg hladkej múky

• 3 pomaranče

• 25 g pivného droždia

• 3 vajcia

• 1 lyžica cukru

• 1 štipka soli

• Olej na vyprážanie

• Cukor na zdobenie

Príprava:

Tekvicu na pečenie ošúpeme, odstránime  semienka, potom ju nakrájame na kocky. Plech vyložíme papierom na pečenie a v  predhriatej rúre ju dusíme pri 100 ° C počas 20 minút. Keď je hotová, pripravíme z nej pyré – pomocou vidličky, potom  ho necháme vychladnúť.  Vložíme do sita a  vytlačíme prebytočnú vodu. Potom masu vložíme do misy, pridáme  vajcia, v malom množstve vlažnej vody rozpustené droždie, vylisovanú šťavu z pomarančov, štipku soli a múku. Všetko spolu premiešame, kým nevznikne homogénna  hmota tuhšej konzistencie. Necháme kysnúť na teplom mieste po dobu dvoch hodín.  Rozohrejeme olej na vyprážanie. Po dosiahnutí požadovanej teploty, lyžicou vykrajujeme cesto tak, aby sme mali menšie gule.  Keď sú šišky upečené do zlatista, papierovými obrúskami odstránime prebytočný olej. Ozdobiť ich môžeme cukrom – nie práškovým, ten pod vplyvom tepla vsiakne do šišiek –   ale môžeme ich ponúknuť s vanilkovou, pomarančovou, zázvorovou polevou.  Konzumujeme teplé!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email