Zelenina a ovocie: 10 dávok denne ako prevencia proti chorobám

Významne znižime riziko infarktu, mozgovej príhody, rakoviny a predčasnej smrti, keď konzumujeme desať dávok zeleniny a ovocia denne - píšu výskumníci z londýnskeho Imperial College. Z ich výskumov vyplýva, že najlepšie výsledky dosiahneme, keď zjeme zo zeleniny a ovocia príležitostne asi 800 gramov. 

Zelenina a ovocie: 10 dávok denne ako prevencia proti chorobám

Odborníci už dávno odporúčajú, že v záujme predchádzania najčastejším a pritom najnebezpečnejším chronickým ochoreniam, konzumujme denne päť dávok ovocia a zeleniny. Toto zistenie potvrdili a doplnili odborníci z londýnskej Imperial College v štúdii publikovanej v International Journal of Epidemiology, po tom, ako analyzovali deväťdesiatpäť výskumov zameraných na spojitosť medzi konzumáciou zeleniny a ovocia a chronickými smrteľnými chorobami. Londýnski výskumníci takto pracovali na základe dosť veľkej vzorky, pretože z dvoch miliónov pacientov, medzi nimi 43 tisíc trpelo ochorením srdca, 47 tisíc po mozgovej príhode, 81 tisíc na kardiovaskulárne ochorenia, 112 tisíc trpiacich na rakovinu, a 94 tisíc umrelo, a vyvodili závery na základe ich diagnóz.

Zelenina a ovocia - záchrancovia života

Výskumníci chceli vedieť, koľko zeleniny a ovocia treba konzumovať na to, aby poskytli maximálnu ochranu proti najčastejším, život bezprostredne ohrozujúcim chronickým ochoreniam. Zistili, že príjem piatich dávok zeleniny a ovocia znamená ochranu, ale je lepšie, keď ich dostaneme v desiatich rovnakých dávkach, spolu 800 gramov ovocia a zeleniny. Týmto by sa dalo zabrániť ročne úmrtiu aspoň 7,8 miliónov ľudí. Vzhľadom k tomuto Svetová zdravotnícka organizácia WHO odporúča 400 gramovú dennú dávku rozdelenú na päť častí, čo dodržiava z troch dospelých Britov menej ako jeden.

Väčšie množstvo, väčšia bezpečnosť

Výskumy ukazujú, že už príjem dvoch a pol dávok, teda 200 gramov zeleniny a ovocia znižuje riziko vzniku srdcových ochorení o 16 %, mozgovej príhody o 18 %, kardiovaskulárne ochorenia o 13 %, rakovinu o 4 %, a berúc do úvahy všetky tieto ochorenia znižuje riziko predčasných úmrtí celkovo o 15 %.  Ešte lepšie výsledky môžeme dosiahnúť, keď zvýšime príjem zeleniny a ovocia denne na 800 gramov, a tieto rozdelíme na 10 porcií. V tomto prípade sa zvýši ochrana pred srcovými ochoreniami o 24 %, pred mozgovou príhodou o 33 %, kardiovaskulárnymi ochoreniami o 28 %, pred malígnymi nádormi o 13 %, vzhľadom k tomu, keby sme toľko zeleniny a ovocia nejedli.

Ale, čo máme teda jesť?

Výskumníci sa pokúsili nájsť odpoveď aj na otázku, ktorá zelenia a ovocie zabezpečujú najúčinnejšiu ochranu pred chorobami.

  • Na predchádzanie srdcových ochorení, mozgovej príhody a predčasnej smrti jedzme jablko, hrušku, citrusové plody, šaláty, a zeleninu so zelenými listami, napríklad špenát alebo čakanku. Dobrou voľbou sú zeleniny ako brokolica, kapusta a karfiol.
  • Na prevenciu proti rakovine slúži špenát, zelená fazuľka, kapustovité, a žltá zelenina, pravidelná konzumácia papriky a mrkvy.

V súhrne možno povedať, že rastliny patriace medzi superpotraviny znamenajú najlepšiu voľbu, veď v týchto sa nachádza v optimálnej miere a obmene všetky esenciálne látky, potrebné na zdravý chod organizmu a na prevenciu proti chorobám. K predĺženiu života prispievajú aj potraviny s vysokým obsahom vlákniny, a do tejto skupiny patriaca zelenina a ovocie, alebo potravinové doplnky, ktoré sú z nich pripravené.

Priaznivé zloženie

Výskumníci vysvetľujú priaznivé účinky jednotlivých druhov zeleniny a ovocia, tým že znižujú hladinu cholesterolu, vysoký krvný tlaku a chránia cievy a posilňujú imunitnú sústavu. Vysvetlenie spočíva v tom, že zelenina a ovocie obsahujú vo veľkej miere antioxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikály spôsobujúce rakovinu, zápaly, srdcové ochorenia a poškodzujúce DNA. Glykozinoláty nachádzajúce sa v kapustovitej zelenine, zodpovedné za trpkastú a silnejšiu chuť, sa v organizme rozložia na biologicky aktívne, protirakovinové, antimikrobiálne a protizápalové látky. Mnohé druhy zeleniny a ovocia podporuje tvorbu priaznivých, probiotických črevných baktérií, a týmto napomáhajú udržať alebo nadobudnúť rovnováhu črevnej flóry. Keďže 80 % imunologických buniek sa nachádza v hrubom čreve, črevná flóra bezprostredne ovplyvňuje fungovanie imunitnej sústavy a zohráva dôležitú úlohu v predchádzaní chorobám a v boji s nimi. Autori štúdie tvrdia, že priaznivé zloženie rastlín pôsobí oveľa účinnejšie, ako keď ich prijímame v potravinových doplnkoch alebo umelo vyrobené vitamíny a antioxidanty.

 

Zdroj:

http://www.bbc.com/news/health-39057146

http://www3.imperial.ac.uk/newsandeventspggrp/imperialcollege/newssummary/news_22-2-2017-16-38-0

Ochorenia srdca: ako pomáha vhodná výživa? 153

"Nech tvoja strava je tvojím liekom a tvoj liek tvojou stravou.“ písal Hippokrates, ktorý hlásal po celý svoj život dôležitosť správnej výživy. Myslime na to, keď by sme radi urobili niečo na prevenciu ochorení srdca, veď varovanie tohoto antického lekára je dnes ešte aktuálnejšie ako kedysi.  Je dávno dokázaným faktom, že riziko istých chorôb značne zvyšuje nezdravá výživa, a správnym v...
Čítajte ďalej

Rakovina pľúc | Prevencia rakoviny pľúc | Príznaky rakoviny pľúc | Liečba rakoviny pľúc 151

Rakovina pľúc je na celom svete najčastejšie a najagresívnejšie nádorové ochorenie.  Veľmi rýchlo tvorí metastázy, aj to prispieva k vysokému riziku úmrtia. Navyše sa týka stále viacerých ľudí, ročne je registrovaných okolo 1,8 miliónov nových chorých.  Z tohoto dôvodu je potrebné poznať príznaky rakoviny pľúc, ako aj jej prevenciu a možnosti liečby. Ľudia, postihnutí rakovinou pľúc...
Čítajte ďalej

Liečba hubového ochorenia nohy| Prevencia hubového ochorenia nohy 150

Olupovanie kože z päty, svrbenie, a zmena farby kože na priehlavku nohy, popraskaná koža medzi prstami na nohách - to všetko sú príznaky toho, že sme sa stali obeťou mimoriadne nepríjemnej infekcie, hubového ochorenia nohy. Zachovajme však pokoj, hubové ochorenie nohy sa dá liečiť a dá sa mu aj predchádzať. Podobne, ako pleseň, aj druhy húb zodpovedné za vznik hubového ochorenia nohy obľubujú...
Čítajte ďalej