Príznaky nedostatku vitamínu B12 | Náhrada vitamínu B12

Aj keď sú črevné baktérie schopné vytvárať vitamín B12 v tele, organizmus  ich už nevie použiť. V záujme zachovania vlastného zdravia je potrebné ho nahradiť a to pomocou výživných látok, dodať ho telu  zvonka.  V strede jeho molekuly sa nachádza jeden kobaltatóm, tzv kobalamín, ktorý je dostupný predovšetkým v mäse a potravinách živočíšneho pôvodu. Jeho nedostatok spôsobuje anémiu, vaskulárne a neurologické ochorenia, takisto demenciu.

Príznaky nedostatku vitamínu B12 | Náhrada vitamínu B12

B12 je jediný vitamín B, ktoré je telo schopné uložiť na  dlhšiu dobu, okrem toho je rozpustný vo vode, takže nie je možné jeho predávkovanie. Je nevyhnutný pre syntézu hemoglobínu a produkciu červených krviniek. Dôležitú úlohu  hrá homocysteín – aminokyselina, obsahujúca síru – v tvare metionínu, čím sa znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení: homocysteín sa totiž môže ukladať na stenách ciev, a tieto nánosy ich zúžia. Vitamín B12  sa aktívne podieľa na metabolických procesoch centrálneho nervového systému, podporuje rozšírenie nervových buniek a tvorbu myelínu, zodpovedného za rýchly prenos nervových podnetov. Okrem toho podporuje funkciu pečene a zdravé fungovanie  imunitného systému,  zmiernenie symptómov dny a depresie, posilňuje nechty, prispieva k zdraviu očí, stimuluje rast vlasových folikúl. Disponuje ochrannými vlastnosťami kože, jeho nahradením sa urýchľuje liečba seborrhoickej dermatitídy – u batoľat chrást – ako aj liečba herpesuáft.

Vegetariáni, pozor!

Okrem zlých stravovacích návykov nedostatok vitamínu B12 vyvoláva väčšinou porucha absorpcie. Existuje niekoľko dôvodov, z ktorých najčastejší je nedostatok intrisic faktoru - v žalúdku sa tvoriace bielkoviny - pretože bez neho je vitamín B12 nevyužiteľný, opúšťa telo črevami. Reč je o autoimunitnom procese, vďaka ktorému sa ničia bunky, zodpovedné za intrisic faktor. Baktérie, parazity a metabolické problémy môžu tiež brániť absorpcii, zatiaľ čo v neskoršom veku z dôvodu nižšej tvorby kyseliny žalúdočnej tráviaci systém nie je schopný získať dostatok vitamínov z potravín. Problémy s ukladaním vitamínu B12 tiež môžu spôsobiť choroby pečene, ktoré sa môžu ľahšie vyvinúť vplyvom vegetariánskej stravy.

Nedostatok vitamínu sa často prejaví neskoro

Včasné rozpoznanie poruchy absorpcie sťažuje fakt, že pečeň dokáže ukladať veľké množstvo vitamínu B12, a preto proces eliminácie môže trvať aj niekoľko rokov a len zhoršením príznakov  je možné zistiť nedostatok vitamínov, čo možno stanoviť s určitosťou len krvnými testami. Najčastejším príznakom je anémia, sprevádzaná neustálou únavou a bledosťou, v ťažších prípadoch dýchacími ťažkosťami, búšením srdca, môžu sa objaviť závraty.  Poruchy nervového pôvodu sa objavujú hlavne u starších pacientov, takýmito sú napríklad oslabenie končatín alebo úplná svalová slabosť, brnenie, tŕpnutie, ťažká chôdza. Okrem toho nedostatok vitamínu B12 môže vyvolať zmätenosť, podráždenosť, stratu pamäti, depresie, psychózy, demenciu a oslabenie schopnosti sústrediť sa. Takisto je dokázateľné aj spojenie medzi Alzheimerovou chorobou a nedostatkom vitamínu B12. Jeho doplnením však -  zmenou stravovacích návykov, alebo medikamentóznou liečbou - sa významná časť príznakov dá rýchlo zmierniť alebo dokonca úplne vylúčiť.

Mäso a vajcia, ale pomáhajú aj riasy

Na pokrytie našej každodennej potreby kobalamínu, potrebujeme konzumovať predovšetkým živočíšnu stravu, v prvom rade najmä vajcia, pečeň, červené mäso, ryby, kôrovce, mlieko, mliečne výrobky a biele mäso. Niektoré riasy – v prvom rade chlorela- ho obsahuje tiež.

Čo na to vedci?

Dôkazy na súvis nedostatku vitamínu a slabomyseľnosti v starobe našli výskumníci Rush University Medical Center. V časopise Neurology zverejnená štúdia ukazuje, že klesá kapacita mozgu a jeho kognitívna funkcia – vlastnosť súvisiaca s poznaním - napríklad rýchlosť vnímania u tých pacientov vo veku 65 rokov a viac, ktorí majú v tele malé množstvo vitamínu B12.

Vedeli ste, že?

V prípade celiakie (citlivosti na lepok) môže dôjsť k nedostatku kobalamínu.

 

Inulín – sladká a zdravá náhrada cukru 101

Inulín je polysacharid, t.j. zložený cukor, ktorý sa nachádza hlavne v hľuzách topinambury a v čakanke. Ide o vo vode rozpustnú rastlinnú vlákninu, ktorá sa skladá z jednotiek fruktózy. Inulín je vďaka svojej sladkej chuti vynikajúcou náhradou cukru a popritom je aj zdravý. Napriek tomu, že inulín je pre ľudský organizmus nestráviteľný, má významnú úlohu pri uchovaní zdravia. Pretože priaz...
Čítajte ďalej

Sladidlá nahrádzajúce cukor 50

Sacharin, aspartám, xilit – brezový cukor, ovocný cukor, stévia, trstinový cukor, inulín: existuje už viacero alternatív tradične rafinovaného repného cukru. Niektoré z nich sú syntetické, iné  ľahko nájdeme v prírode. Síce majú nízky obsah kalórií, len či je ich konzumácia pre milovníkov sladkostí v neohraničenej miere zdravá, alebo treba byť opatrný?      Sladid...
Čítajte ďalej

Prírodné riešenie na ekzém | Pomôže olivový olej 1

Ekzém je zápalové ochorenie kože, nie je nákazlivé,  avšak o to viac nepríjemné a znepokojujúce. Môže mať niekoľko príčin : genetická predispozícia, rôzne alergie alebo dráždivé látky, ktoré stimulujú jeho tvorbu. Pri ich liečbe môže zohrať dôležitú úlohu extra panenský olivový olej.     Existuje niekoľko typov ekzému, avšak ich symptómy sú takmer stále rovnaké: z...
Čítajte ďalej