Imelo biele: liek večnej lásky

Je to anglicko – saská tradícia, že láska tých, ktorí sa pobozkajú pod imelom, vydrží naveky. Avšak toto nie je jediný úžitok bieleho imela. Disponuje viacerými liečivými účinkami, a práve preto by sme ho ani po uplynutí sviatkov nemali vyhadzovať: imelo nám môže pomôcť pri mnohých ochoreniach.    

Imelo biele: liek večnej lásky

Imelo biele - Viscum album je stále zelená rastlina, ktorá sa rozmnožuje ako parazit na iných rastlinách. Najlepšie sa cíti na drevených kmeňoch stromov buku, ihličnanov, jabloní, orecha, topoľa a  javora. Je schopné samostatnej fotosyntézy, preto hostiteľskú rastlinu neochudobňuje, nárokuje si nanajvýš na  minerálne soli nachádzajúce sa v ňom. Za svoje pomenovanie môže vďačiť textúre svojich bielych, žltých, veľmi zriedka zelených lepkavých bobúľ (viscum=lepkavý). Vo veľkom množstve je imelo jedovaté – môže spôsobiť narkózu, resp. môže pôsobiť ako jed pre srdce - , avšak v zimnom období zohráva veľmi dôležitú úlohu pri obžive vtákov.   

Vo veľkom množstve jed, v malom množstve liek

Mladý listnatý výhonok, lístie kvet i bobuľka imela obsahujú veľmi významné účinné látky. Nachádza sa v nich bielkovina nazývaná viskotoxín, ďalej amíny, kolín, enzýmy, mastné kyseliny, acetilcholýn, saponíny, tanín, inozitol, živica, kyselina kávová, škroby, polysacharidy, a mnohé antioxidanty. Dávajme však pozor, pretože bobuľky rastliny, stopka a aj koreň môžu byť jedovaté, tieto doma radšej nepoužime. Odvar z bieleho imela (čaj) znižuje vysoký krvný tlak a spomaľuje rýchly tep, znižuje negatívne vplyvy stresu a nervové napätie. Občerstvuje krvný obeh, týmto sa zvyšuje okysličovanie mozgu : pamäť sa zlepšuje, znižuje sa riziko výskytu krvácania do mozgu. Lepší krvný obeh pomáha pri čistení artérií, takto zabraňuje arterioskleróze, a tým aj vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Odvar z bieleho imela podporuje správne trávenie, je vynikajúci pri hnačke. Vďaka jeho účinkom proti kŕčom odstraňuje menštruačné bolesti. Keďže má antiseptické účinky, prečisťuje dýchacie cesty, tíši kašeľ a astmatické príznaky. Pôsobí priaznivo v zimnom období, ako aj v obdobiach výskytu alergénov.         

Spomaľuje rakovinotvorné procesy

Už výskumy prebiehajúce od osemdesiatych rokov preukázali, že aktívne zložky imela – viskotoxíny – zastavia rast rôznych rakovinotvorných nádorov. Popritom posilňujú imunitný systém, robia organizmus odolnejším proti nepriaznivým vplyvom chemoterapie a rádioterapie. Štúdie vedcov na Univerzite Witten/Herdecke, ktoré boli uverejnené v odborných vedeckých článkoch BMC Cancer preukázali, že v štyridsiatych deviatych klinických prípadoch sa šance na prežitie zlepšili u tých pacientov s rakovinou, ktorým popri konvenčnej liečbe podávali aj extrakt z bobule imela bieleho.       

Vedeli ste?

Americkí domorodci používali imelo aj pri ochrnutí či pri liečbe krvácania pri pôrode. Čaj či víno z imela bieleho ľahko pripravíte aj v domácich podmienkach. Recepty si môžete prečítať TU!

Čaj z bieleho imela, víno z imela | Recepty 5

Nápoje obsahujúce biele imelo nám môžu byť nápomocné pri liečbe mnohých ochorení. Čaj, či uznávané víno z bieleho imela sa dá veľmi ľahko pripraviť aj v domácom prostredí.    Predovšetkým list bieleho imela má priaznivé účinky, a hoci aj bobule aj stonka obsahujú zdravé prísady, ale pretože obsahujú aj jedovaté látky, neodporúča sa ich použitie v domácom prostredí. Vďaka svojim an...
Čítajte ďalej

Letné jedlá: cuketa a kurací šalát - recepty 3

V letných horúčavách sa málokomu chce variť, a stráviť pri sporáku v kuchyni dlhší čas. Aj chuť do jedla sa zredukuje, sme náchylnejší prijímať menej živín. Preto môžu byť dobrou voľbou nasledujúce chutné a zdravé jedlá z jedného hrnca, rýchlo pripraviteľné zo sezonálnej zeleniny. Hoci v letných horúčavách často ani jesť nemáme chuť, nesmieme zabúdať na to, že potreba  živín a energie or...
Čítajte ďalej

Recepty zo špargle| Zdravé jarné dobroty 3

Aj napriek tomu, že špargľa má mnoho liečivých vlastností, nepatrí medzi najobľúbenejšie zeleniny. Je to najmä  dôsledok nedostatku vhodných receptov: špargľa sa pripravuje predovšetkým na pare, alebo ako polievka. Existuje však nespočetné množstvo jedinečných a pritom ľahko pripraviteľných jedál zo špargle. Špargľa je jednou z prvých jarných zelenín, preto má dôležitú úlohu v dopln...
Čítajte ďalej