Jarná detoxikácia organizmu Vás osvieži

Jar je pre náš organizmus časom opätovného znovuzrodenia a zmien. Príroda okolo nás rozkvitá, urobme tak aj my, pretože v záujme zachovania zdravia musí byť naše telo v harmónii s okolitým svetom resp. prírodou. Nie náhodou nám toto obdobie ponúka veľké množstvo ovocia a zeleniny: okrem toho, že sú najlepšími prirodzenými zdrojmi vitamínov nám môžu byť nápomocné aj pri jarnej detoxikácii zameranej na osvieženie organizmu, veď prispievajú k efektívnemu fungovaniu pečene, obličiek a žalúdka.

 

 

Bohužiaľ zdravé stravovanie samo o sebe nestačí – podľa možnosti si stále vyberajme potraviny typické pre dané ročné obdobie, z času na čas si náš organizmus vyžaduje aj detoxikáciu. Toto platí hlavne pre jarné obdobie, pretože počas zimy každý z nás konzumuje kalorické jedlá, pričom sa v chladnom počasí spomaľuje aj naša látková výmena, čo napomáha k nahromadeniu toxických látok v organizme. Počas detoxikácie zohrávajú dôležitú úlohu práve obličky, pečeň a žalúdok.

Obličky prečisťujú krv

Medzi úlohy obličiek patrí okrem iného prečisťovanie krvi a zbavovanie krvi nahromadených škodlivých látok; ak obličky fungujú správne, toxíny sa z tela vyplavujú jednoducho močom. V záujme zabezpečenia správneho fungovania obličiek a účinnosti detoxikácie znižujme prísun proteínov živočíšneho pôvodu, soli, chemických sladidiel, sýtených nápojov, mliečnych výrobkov, kofeínu a alkoholických nápojov; obmedzme fajčenie. Konzumujme radšej čerstvo odstredené ovocné šťavy, ktoré môžeme urobiť ešte zdravšími pridaním jarnej zeleniny s čistiacimi účinkami, ako sú napr. cvikla, zeler, mrkva, alebo fenikel – majú vysoký obsah vitamínov a sú výbornými zdrojmi minerálnej soli. Môžeme si variť aj čaje na podporu činnosti obličiek, ktoré ďalej podporia detoxikačný proces. Takýmto sú napr. vývary vyhotovené zo žihľavy, púpavy, lopúcha, konského chvostu, zázvoru či bodliaku, ktoré sa môžu kľudne aj kombinovať – dobre nám poslúžia počas detoxikácie.

Pečeň a detoxikácia

Počas zimy sa v našom tele nahromadí veľké množstvo toxických látok, preto nie je náhodou, že naša pečeň pracuje najviac práve v tomto období. Je správne, ak ju po náročnej práci príchodom jari čo najlepšie odbremeníme. Preťažená pečeň totiž môže vyvolať mnoho nepríjemných problémov: môžeme sa cítiť neustále ospalí, unavení, alebo podráždení bez príčiny, môžeme byť tiež nedočkaví, toto sú vlastne typické príznaky jarnej únavy. V záujme rýchlejšej regenerácie pečene zaťaženej počas zimy konzumujme čo najväčšie množstvo čerstvej jarnej zeleniny a ovocia – podľa možností surové, pretože tepelnou úpravou strácajú významné množstvo vitamínov, resp. vyhýbajme sa konzumácii mastných a kalorických jedál. Máme pre Vás jednu dobrú radu: vývar pripravený zo žihľavy a artičoka má silné detoxikačné účinky a významne posilňuje pečeň. Prispieva tak k tomu, aby sa náš z hľadiska detoxikácie asi najdôležitejší orgán dostal opäť do dobrej kondície.

Pomôžme svojmu tráviacemu systému

V záujme udržania zdravia je veľmi dôležité, aby sme svoj tráviaci systém zbavili nahromadených usadenín a toxínov. Nesprávne stravovanie, psychické faktory alebo stres môžu mať na fungovanie nášho žalúdka negatívny vplyv, resp. podporujú usadenie baktérií alebo vírusov. Z hľadiska regenerácie žalúdka môže mať okrem stravovania bohatého na zeleninu pozitívne účinky aj každodenná konzumácia zeleného čaju, kamilkového vývaru alebo mentolového čaju. Na zvýšení účinku detoxikácie nám však môže pomôcť aj to, ak ráno na lačno vypijeme pohár vlažnej vody. Ešte väčší účinok dosiahneme, ak ho budeme piť s citrónovou šťavou, avšak v prípade, že trpíte zápalom žalúdka alebo vredmi vodu radšej nedochucujte.  

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email