Nie všetko čo je sladké, je cukor

Sacharin, aspartám, xilit – brezový cukor, ovocný cukor, stévia, trstinový cukor, inulín: existuje už viacero alternatív tradične rafinovaného repného cukru. Niektoré z nich sú syntetické, iné  ľahko nájdeme v prírode. Síce majú nízky obsah kalórií, len či je ich konzumácia pre milovníkov sladkostí v neohraničenej miere zdravá, alebo treba byť opatrný? 

 

 

Sladidlá boli pôvodne vyvinuté pre diabetikov, avšak kvôli ich nízkemu kalorickému indexu sa dnes ich aplikácia rozmohla v širokom okruhu spotrebiteľov. Viaceré z nich sú veľmi účinné, ako sladidlo dokonale nahradia rafinovaný repný cukor. Najrozšírenejšie syntetické sladidlá ako sú cyklamáty, sacharín, a polo – syntetický aspartám sa produkujú v laboratóriách. Sladkosť aspartamu je 200-krát väčšia ako sladkosť kryštálového cukru, u sacharínu je to až 450-600. Výhoda prírodných sladidiel spočíva v ich okamžitej aplikácii, bez akejkoľvek modifikácie. Takýmto sladidlom je med, alebo ovocný cukor, ktorých glykemický index je nižší, ako je index rafinovaného repného cukru, avšak ich sladiaci účinok je zhruba o 33%-  silnejšia. 

Sladidlá a mestské legendy: zorientujme sa medzi mylnými predstavami

Obsah kalórií trstinového cukru – hnedého či bieleho –je skoro totožný s obsahom kalórií v kryštálovom cukre. Keďže z hľadiska príjmu kalórií nie je v nich skoro žiadny rozdiel, pri diéte je teda úplne jedno, ktorý z nich aplikujeme. Avšak trstinový cukor neprechádza takým množstvom procesov chemickej rafinácie ako repný cukor, preto je pre organizmus lepšie stráviteľný. Obsah kalórií v mede je menší, zhruba je to 304 kalórie/100g, oproti kryštálovému cukru (392 kalórie/100g) alebo oproti trstinovému cukru (362 kalória/100g) – , ako má sacharóza – repný, či trstinový cukor-, pretože obsahuje viac vody. Napriek tomu, keďže jeho merná hmotnosť je väčšia, konzumáciou medu do svojho organizmu zavádzame viac kalórií, o tom ani nehovoriac, že keď nekryštalizuje, ťažko sa dávkuje / vymeriava.   

Syntetické sladidlá: škodia, alebo sú užitočné?

Znie to možno čudne, avšak aplikáciou sladidiel sa môžeme ľahko dostať do pasce: väčšina sladidiel, ktoré používame namiesto cukru, je teoreticky neškodná. Je pravda, že ešte nedisponujeme dlhodobými klinickými štúdiami, preto nemôžeme vedieť, nakoľko sa javia ako toxické, keď ich aplikujeme pravidelne každodenne, spotrebúvame ich po dlhé roky. S istotou však môžeme povedať, že žuvačky a sladkosti bez cukru, ktoré obsahujú sladidlá majú preháňací účinok. Keď denne skonzumujeme viac ako 20 g – zhruba je to desať cukríkov – syntetického sladidla, môže to zapríčiniť nepríjemnú hnačku.

Pretože sa cítime v bezpečí čo sa týka sladidiel, strácame svoju kontrolu nad sebou, čo môže mať za následok škodlivé dôsledky. Z nich je najnebezpečnejšia obezita ! Hoci je príjem kalórií konzumáciou sladidiel namiesto cukru nižší, musíme brať do úvahy aj tú skutočnosť, že sa nepriberá len od cukru. Keď konzumujeme veľa jedla, ktoré je pripravované sladidlami, žiaľ aj kilá sa na nás ľahšie uložia, a odtiaľ je už len malý krôčik k vysokému LDL (zlému) cholesterolu či ku kardiovaskulárnym ochoreniam. Americká spoločnosť pre výskum rakoviny  (American Cancer Society), ako aj Americký úrad pre potraviny a liečivá (The Food and DrugAdministration) a Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (The European FoodSafetyAuthority) pokladajú za bezpečný aj samotný aspartmán, ktorý je podľa viacerých škodlivý. Viaceré výskumy sa zaoberali vplyvom aspartamu predovšetkým sa venovali výskumu vzťahov sladidiel a výskytu rakoviny. National Cancer Institute Národný onkologický ústav vykonal najväčší výskum, ktorý sa týkal 500 tisíc jedincov. Z výskumu vysvitlo, že aspartmanom osladené nápoje nezvyšujú šancu na vznik leukémie, ani nádorových ochorení mozgu, resp. ani výskyt lymfómu.     

Vedeli ste?

Lekári odporúčajú, aby denná dávka prijatého množstva  kalórií v sladidlách predstavovala maximálne desať percent spotrebovanej kalórie, kým u diabetikov by bolo lepšie ostať pod piatimi percentami. 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email