Prechladnutie, chrípka, C vitamín

Vitamín C má množstvo pozitívnych účinkov. Na jeseň a v zime, a to najmä v záujme  prevencie pred prechladnutím a chrípkou, môže byť naším spojencom. Bohužiaľ, na rozdiel od všeobecného názoru, vitamín C nie je všemocný: pri prechladnutí, chrípke môže byť úspešne použitý len vtedy, ak sú splnené určité podmienky, takisto nemá zmysel ani jeho  predávkovanie.

Prechladnutie, chrípka, C vitamín

Choroby na jeseň a v zime, ako bežné prechladnutie, tak aj chrípka, sú v podstate vírusové ochorenia, ale môžu byť spôsobené aj  baktériami. V oboch prípadoch sa stretávame s takmer identickými symptómami, ale prechladnutie má podstatne rýchlejší priebeh, trvá niekoľko dní – ak imunitný systém pracuje normálne – pominie sa samo. Naopak, ak ju nesprávne liečime, môže mať chrípka aj fatálne, niekedy smrteľné komplikácie. Chladné počasie má v sebe zakódované ochorenia dýchacích ciest, nádchu, prechladnutie, prípadne aj  chrípku. V týchto prípadoch  platí: ľahšie sa problému zabraňuje, ako sa choroba lieči. Našťastie, správnou výživou, pravidelným pohybom, dodržiavaním hygienických zásad a detoxikáciou organizmu  máme dobrú šancu na to, aby náš  imunitný systém prekonal  patogénne vírusy a baktérie, takže  toto chrípkové obdobie môžeme prekonať bez horúčky, kašľu a nádchy. Je všeobecne známe, že vitamín C vo vysokých dávkach je veľmi účinný proti nachladnutiu a chrípke. Je pravda, že vitamín C  tiež môže pomôcť, ale ani zďaleka nie natoľko, ako si myslíme: účinky proti prechladnutiu a chrípke je schopný vyvinúť len za určitých podmienok. Predpokladá sa, ale nie je to dokázané, že tí, ktorí pravidelne užívali pred prechladnutím  väčšie množstvo vitamínu C, sa nakazia s menšou pravdepodobnosťou, rovnako  aj príznaky choroby sú miernejšie a rýchlejšie sa vystrábia z  prechladnutia. Odborníci sa zhodujú v tom, že dodatočné zvýšenie príjmu vitamínu C u väčšiny ľudí nemá vplyv na už prepuknutú chrípku a  príznaky prechladnutia. Výskumníci Helsingin yliopisto (University of Helsinki) vo svojej výskumnej štúdii  zhrnuli výsledky desiatky testov. V tejto viac ako 10 tisícovej vzorke, ktorú mali k dispozícii, zistili, že vitamín C bol  v prvom rade  účinný pri prevencii prechladnutia a jeho liečbe v prípadoch  (prieskumy ukázali, že vitamín C znížil dobu  prechladnutia na polovicu), keď  niektorí respondenti boli vystavení extrémnej udalosti,  stresu alebo krátkodobému intenzívnemu pohybu.  

Takže nie sú účinné  na vitamín C bohaté zeleniny, ovocie a horúci čaj s citrónom?

Máme jednu zlú a jednu dobrú správu: horúci čaj je úplne neúčinný pri liečbe prechladnutia, z hľadiska prevencie   spotreba surového ovocia a zeleniny však môže byť efektívna, ak sa budeme držať určitých pravidiel. Najdôležitejší je fakt, že vitamín C  je ľahko odbúrateľný a na svetlo citlivý vitamín. Preto ihneď po olúpaní, odstredení  alebo po zmixovaní zeleniny, ovocia ich konzumujme, alebo ich skladujme na chladnom a tmavom mieste. Tiež majme na pamäti, že vitamínu C škodia vysoké  teploty: akokoľvek  nám dobre padne počas chladných dní horúci citrónový čaj alebo akýkoľvek kompót ochutený škoricou, klinčekom alebo nejakým druhom citrusového ovocia (napr. kúskami pomaranča) máme z neho len potešenie, väčšina vitamínu C je pod vplyvom tepla zničená.

Ako sa dostaneme k  vitamínu C?

• Dbajme  na to, aby sme vitamín C konzumovali v prirodzenej forme, pretože tento sa rýchlejšie a účinnejšie absorbuje.

Najviac vitamínu C  sa nachádza v citrusových plodoch, ale vysoký obsah vitamínu C má kiwi, jahody, lotosové ovocie, cukrový melón, maliny, čierne ríbezle, gaštany a paradajky, zo zeleniny je to paprika – hlavne chili –  brokolica, ružičkový kel, kapusta, špenát, karfiol a rukola.

• Konzumujme aspoň trikrát denne čerstvé ovocie, najlepšie medzi  jedlami. Je dôležité, aby sme menili druhy, ale každý deň  by v našej potrave malo byť aspoň raz citrusové ovocie.

• Na obed a večeru jedzme vždy čerstvú zeleninu, najmä v surovom stave, zelené šaláty.

Netreba ho predávkovať

Sú rozdielne stanoviská o tom, aké je potrebné denné množstvo  vitamínu C. Vzhľadom k tomu, že je ťažké určiť množstvo vitamínu C prijatého v surovej strave, väčšina ľudí sa snaží v chladnom období spotrebovať  dokonca tisíce mg vitamínu C (prášok, tableta atď).  Výskum  dokazuje, že denne viac ako 500 mg vitamínu C – aj toto je už viac ako odporúčaná denná dávka pre zdravého dospelého jedinca -  je zbytočné konzumovať,  vitamín C nevieme predávkovať, ale od tohto väčšiu dávku telo jednoducho vylúči. 

Pozor! Denná dávka vitamínu C nad 2000 mg môže spôsobiť  žalúdočnú nevoľnosť a hnačku.

Vitamín C má vynikajúce účinky

• Vitamín C podporuje obnovu kostí, chrupaviek, kĺbov a kapilár

• Podporuje vstrebávanie železa

• Posilnením úlohy leukocytov  zlepšuje odolnosť imunitného systému

• Je antioxidant, účinne absorbuje voľné radikály, má preventívne protirakovinové účinky

• Pomáha proti alergii a astme

Vedeli ste, že?

Jedna vyfajčená cigareta odčerpá z tela 20 mg vitamínu C, preto fajčenie zvyšuje riziko prechladnutia, rovnako ako spomaľuje zotavenie po chorobe.

Vitamín C - jeho účinky | Vitamín C - prípady nedostatku 181

Vitamín C, teda kyselina askorbová, je vitamín rozpustný vo vode a citlivý na teplo a svetlo. Je nepostrádateľný pre vhodné fungovanie imunitného systému. Keďže ho ľudský organizmus nevie sám vytvárať, jeho doplnenie sa rieši zvonka, inak sa v dôsledku nedostatku vitamínu C podstatne zhorší obranyschopnosť organizmu, môžu sa objaviť infekty, zápaly, ale aj závažné poruchy. Bez preháňania možn...
Čítajte ďalej

Vitamín K a K2: nielen pri osteoporóze 180

Vitamín K je schopný náš organizmus uskladniť na krátky čas, resp. ho vytvoriť sám za pomoci probiotických baktérií, preto nám väčšinou stojí k dispozícii dostatočné množstvo z neho. Keď si predsa musíme doplniť zásoby vitamínu K, môžeme tak ľahko urobiť konzumáciou vhodných jedál, alebo užívaním produktov doplnkovej výživy. V akých potravinách sa nachádza vitamín K a odkiaľ môžeme vedieť, ak ho m...
Čítajte ďalej

Vitamín D a jeho nedostatok - Opaľovanie naozaj nestačí? 172

Keď v našom organizme klesne hladina vitamínu D, staneme sa bezbrannejšími voči chorobám. Obzvlášť na jar treba myslieť na tento nedostatok, čo môžeme opaľovaním a zdravou výživou rýchlo zmeniť. V zime kvôli nedostatku slnečného svetla a nevhodnému stravovaniu sa, u drvivej väčšiny ľudí v miernom podnebnom pásme chorobne klesne hladina vitamínu D.  Podľa výskumov, u 90...
Čítajte ďalej