Vitamín E: mnohostranná pomoc

Účinky vitamínu E sú mnohostranné. Takmer nespočetnými spôsobmi napomáha zachovaniu zdravia organizmu, je vynikajúcim posilňovačom imunity a antioxidantom, prispieva k prevencii rakoviny a k jej liečbe, chráni žily, zlepšuje zrak, a spomaľuje starnutie pokožky pôsobením slnečného svetla.


Definícia vitamínu E sa vzťahuje v podstate na jednu celú skupinu účinných látok, ktoré možno rozdeliť na dve časti:  tokoferoly – alfa, beta, gama a delta, a tokotrienoly – alfa, beta, gama a delta. Z tohoto vyplýva, že biologický, organický účinok vitamínov E je podobný, nie však rovnaký. Zdá sa, že v ľudskej plazme sa v aktívnej forme nachádza iba alfa-tokoferol, dôvodom je, že bielkovina, transférujúca vitamín E rozoznáva iba alfa- tokoferol. Soli, nachádzajúce sa vo vitamíne E, napr. octan alfa-tokoferolu je potrebné preformovať na alfa-tokoferol, aby sa stali aktívnymi. Ako každý vitamín rozpustný v tuku, aj vitamín E dokáže organizmus vstrebať len v prítomnosti tukov a žlčníkových solí.
 

Najlepšie zdroje vitamínu E

Prirodzený vitamín E, d-alfa-tokoferol- možno nájsť v mnohých potravinách. V najväčšom množstve sa nachádza v nerafinovaných rastlinných olejoch (pšenica, slnečnica, bavlna). Bohaté na vitamín E sú aj sójový, kukuričný, palmový, ryžový a kokosový olej. Veľký výskyt vitamínu E je aj v mastných častiach mäsa, ďalej v olejnatých semenách, mandliach, orechoch, píniových semiačkach, atď, v celozrnných obilninách, v morských rybách, vo vajíčkach, ako aj v mnohých zeleninách, v špenáte, špargli, brokolici, v paradajkách.

Vitamín E s antioxidačných účinkom

Vitamín E má mimoriadne silné antioxidačné účinky, viaže voľné radikály, tým pádom podporuje prevenciu a liečbu rakoviny. Podľa štúdie výskumníkov The Ohio State University, uverejnenej vo vedeckom časopise Science Signaling,  pri liečbe rakoviny môže byť účinný vitamín E v chemickom zložení gama-tokoferolu. Bolo preukázané, že v rakovinových bunkách prostaty pôsobí proti enzýmu Akt, ktorý je nepostrádateľný pre prežitie rakovinových buniek. Nedostatok enzýmu vedie k smrti buniek, pritom je tento enzým neúčinný na zdravé bunky.

Vitamín E ako posilňovač imunity

Vitamín E je účinný posilňovač imunity: zabraňuje skorému rozkladu vitamínu A, oxidácii vitamínov C a B, a tým zvyšuje a urýchľuje zásobenie organizmu kyslíkom. Urýchľuje vyprázdnenie nahromadených tekutín v tele, preto pomáha aj pri chorobách srdca a pri vysokom krvnom tlaku.  Posilňuje steny ciev a robí ich pružnými, čím účinne predchádza kôrnateniu tepien, pomáha proti kardio-vaskulárnym chorobám.  Reguláciou kyseliny linolenovej prispieva k zdravému a adekvátnemu fungovaniu svalov. Zlepšuje zrak, dobré služby poskytuje najmä pri krátkozrakosti ľudí v strednom veku. Lieči pokožku: octan alfa-tokoferilu pôsobí protizápalovo, hydratačne a upokojujúco, znižuje vytvorenie lipoperoxidu a spomaľuje starnutie spôsobené silným slnečným svetlom, lúčami UVA a UVB.   

Vedeli ste?

Keď si za základ vezmeme molekulárnu hmotu, účinok prírodného vitamínu E je dvakrát silnejšie ako umelo pripravených produktov s obsahom vitamínu E.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email