Letná diéta: zdravo a fit

V horúčavách si nielen naša pokožka vyžaduje ľahší odev, ale horúčavami trpia aj naše vnútorné orgány. V letnom období sa preto oplatí zmeniť stravovacie návyky, myslime na to, že kvôli intenzívnemu poteniu potrebuje náš organizmus viac vody, vitamínov a minerálov. V letných mesiacoch dávajú horúčavy, najmä spojené s vysokou vlhkosťou ovzdušia, organizmu poriadne zabrať. Obzvlášť starší ľudia, deti a ľudia bojujúci s nadváhou sa sťažujú v tomto období...
Čítajte ďalej

Cuketa: diétny sen

Nie je tomu tak dávno, keď sme ani nevedeli, čo je cuketa. Pritom nám táto rastlina, na prvý pohľad pripomínajúca mladú nezrelú tekvicu, vďaka svojmu bohatstvu minerálnych látok a vitamínov, preukazuje dobré služby v predchádzaní a liečbe chorôb. Navyše je cuketa účinná aj proti nadváhe. Cuketa je plazivá rastlina, patriaca k tekvicovitým -  Cucurbitaceae.  Jej plod sa môže skvieť vo všetkých odtieňoch zelenej, aj keď najviac poznáme jej tma...
Čítajte ďalej

Jedlá proti zápalom | Prirodzené riešenia

Zápal je dôležitou súčasťou ochrannej funkcie organizmu, vyvoláva ho väčšinou nejaká infekcia, choroboplodné zárodky,  spálenie, porucha funkcie, alebo fyzické zranenie. Sám o sebe nie je chorobou, ale príznakom, ktorý je v podstate príznakom procesu liečenia. Problém spôsobuje až, keď trvá dlhšie, ako to je nutné, (je chronický), je veľmi intenzívny, alebo jeho dôsledkom sa organizmus obracia sám proti sebe (napr. autoimúnny zápal kĺbov). Vtedy treba...
Čítajte ďalej

Prebiotiká urýchľujú regeneráciu črevnej flóry

Prebiotiká náš organizmus nedokáže stráviť, ale aj tak sú pre naše zdravie nesmierne dôležité. Slúžia ako potrava pre blahodarné baktérie žijúce v črevnom systéme, vplyvom zníženia množstva prebiotík sa môže narušiť rovnováha črevnej flóry, následkom čoho môže dôjsť k narušeniu imunitného systému, čo potom môže viesť k  poruchám trávenia alebo aj k vzniku chorôb. Pre rozmnožovanie blahodarných baktérií v črevnom systéme je potrebné zabezpečiť zod...
Čítajte ďalej

Zmena životného štýlu: ako začať?

Cítite sa zle, bývate často chorí, trpíte nadváhou? Pokiaľ Vaše ťažkosti nespôsobuje závažná organická porucha alebo infekcia, riešením môže byť zmena životného štýlu. Dokonca, aj v prípade choroby Vám zmena životného štýlu môže prispieť k zmierneniu príznakov. Moderný životný štýl našich dní nám okrem iného prináša aj konzumáciu potravín bohatých na cukry, živočíšne tuky a potravinové prísady,  málo pohybu a časté stresy. Hoci náš organizmus dok...
Čítajte ďalej

Ovsené vločky - štyri recepty: zdravé, jednoduché domáce menu

Máte problémy s trávením, so zvýšenou hladinou cukru v krvi a cholesterolu? Ovsené vločky, respektíve jedlá z ovsených vložiek Vám pomôžu zbaviť sa Vašich ťažkostí. Pozrite si niekoľko receptov s ovsenými vločkami, podľa ktorých môžete ľahko a rýchlo pripraviť doma zdravé jedlá. Ovsené vločky sú jedny z „najvďačnejších“ surovín, nakoľko vďaka ich konzistencii a neutrálnej chuti ich môžeme pridávať do mnohých jedál. A čo je najdôležitejšie, ovsené vloč...
Čítajte ďalej

Jedzme zelenú fazuľku!

Na konci jari začína sezóna čerstvej zelenej fazuľky, ktorá v závislosti od počasia trvá až do septembra. Veľa ľudí má rado mladú zeleninu, ale máloktorí si uvedomujú jej priaznivý vplyv na svoje zdravie. Zelená fazuľka je totiž naším vynikajúcim spojencom proti nutkaniu na zvracanie, posilňuje kosti a reguluje fungovanie obličiek. Existuje veľa  druhov fazule: môže byť zelená, fialová, žltá, plochá alebo valcová a jej jednotlivé druhy disponujú ...
Čítajte ďalej

Ovsené vločky a ich účinky: chránia srdce, zlepšujú trávenie

Ovsené vločky sa vyrábajú zo staroslivo vyberaných celých zŕn kvalitného obilia. Pripravujú sa po čistení, predpríprave v mlynoch, naparovaním a následným lisovaním medzi valcami. Obsahujú všetky výživovo- fyziologické komponenty nachádzajúce sa v ovose. Spomedzi početných dobrých vlastnosti ovsených vločiek je najdôležitejší priaznivý vplyv jeho vlákniny na trávenie. Ovos (Avena) je rastlina patriaca do čeľade lipnicovité a radu lipnicotvaré. Patrí s...
Čítajte ďalej

Aminokyselina stimulujúca náladu - Tryptofán pomáha pri strese

Tryptofán je esenciálna aminokyselina. Náš organizmus si ju nie je schopný sám vytvoriť.  Zohráva významnú úlohu v tvorbe dvoch hormónov: melatonínu a serotonínu. Z toho dôvodu tryptofán ovplyvňuje náladu a odpoveď organizmu na stres. V roku 1967 sa zistilo, že esenciálna aminokyselina tryptofán funguje na podporu spánku, ale jeho presný mechanizmus ešte ani dnes nie je celkom známy. Tryptofán je poslom neurotransmitéra serotonínu v centrálnej ne...
Čítajte ďalej

Čo je superzelenina?

Čo je superzelenina? Možno povedať, že každá zelenina vhodná pre konzum ľudí, obsahuje užitočné látky pre organizmus. Označenie superzelenina však dostávajú tie, kde sú tieto prospešné látky rozmanité a zastúpené vo výnimočne hojnom počte. Nech je v našom jedálničku čo najviac superzeleniny, pretože jej pomocou máme väčšiu šancu vyhnúť sa chorobám a môžeme si prinavrátiť zdravie. Keď počujeme pojem superzelenina, mnohí myslia na nejakú drahú exotic...
Čítajte ďalej

Zelenina a ovocie: 10 dávok denne ako prevencia proti chorobám

Významne znižime riziko infarktu, mozgovej príhody, rakoviny a predčasnej smrti, keď konzumujeme desať dávok zeleniny a ovocia denne - píšu výskumníci z londýnskeho Imperial College. Z ich výskumov vyplýva, že najlepšie výsledky dosiahneme, keď zjeme zo zeleniny a ovocia príležitostne asi 800 gramov.  Odborníci už dávno odporúčajú, že v záujme predchádzania najčastejším a pritom najnebezpečnejším chronickým ochoreniam, konzumujme denne päť dávok ...
Čítajte ďalej

Príznaky intolerancie laktózy | Čo by sme mohli proti nej urobiť?

Ak po konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov pociťujete nepríjemné príznaky, s veľkou pravdepodobnosťou bude na príčine intolerancia laktózy (neznášanlivosť laktózy). Preto je dôležité, aby sme si boli vedomí príznakov intolerancie laktózy, ktorá vzniká nedostatkom enzýmu laktáza, lebo takto môžeme tieto príznaky odstrániť rýchlejšie a cielenejšie. Intolerancia laktózy (inak nazývaná aj neznášanlivosť laktózy) už pomaly patrí medzi civilizačné ochoren...
Čítajte ďalej

Proti jarnej únave: detoxikácia ovocím

Jar je jedným z neomylných znakov  otepľovania počasia a rozkvetu prírody, a toho, že mnohí sa v tomto období cítia slabí a skľúčení. Našťastie existuje riešenie proti jarnej únave, a tým je detoxikácia ovocím. Pomôžu čerstvé sezónne jahody, višne a skoré čerešne. Proti jarnej únave sa dá úspešne použiť ovocie na detoxikáciu, ktorej najväčšou výhodou je, že ido organizmu vnesie ba malé množstvo pomaly sa rozkladajúcich tukov a...
Čítajte ďalej

Omega-6: príliš veľa dobrého škodí

V záujme optimálneho fungovania organizmu treba stravovanie a jedálniček upraviť tak, aby  podiel omega-3 a omega-6 mastných kyselín bol vyvážený. Aj napriek prospešným vlastnostiam, predovšetkým pre preventívny účinok, nadmerný príjem omega-6 kyselín môže mať vážne následky. Z tohto dôvodu je dôležité vedieť, v ktorých potravinách sa nachádza vo väčšom množstve. Za normálnych okolností omega-6 mastné kyseliny výrazne zlepšujú celkový s...
Čítajte ďalej

Zelený čaj občerstvuje aj lieči

Len málo vecí vie spôsobiť toľko radosti ako jednoduchý  pohár ľadového čaju v horúčave, alebo pariaca sa šálka  v chladné dni. V prípade, že si vyberiete zelený čaj, nielen osvieži a zahreje, ale prispeje aj k zdraviu organizmu: zelený čaj je totiž vynikajúci antioxidant a rovnako dobre detoxikuje, znižuje hladinu cholesterolu, pomáha pri prevencii rakoviny, a jej liečbe. Pôvodne z Ázie pochádzajúci čajovník (Camellia si...
Čítajte ďalej

Vyberte si z jarnej zeleniny

Na jar, keď sa príroda prebúdza, aj človek  cíti inštinktívne nutkanie jesť čím viac čerstvej a zrelej zeleniny.  Je z nej oveľa širší a pestrejší sortiment ako v zime, preto  to nie je ľahká voľba, navyše si musí človek byť vedomý toho, ako nájsť čo  najlepšie kúsky v ponuke. V tejto ponuke  nájdete charakteristické vlastnosti  najpopulárnejších jarných zelenín, ako aj spôsob  ich prípravy, spôsob skladova...
Čítajte ďalej

Jarné zeleninové tipy

Ak je jar, tak si ju užívajte! Aspoň pokiaľ ide o čerstvé potraviny, ako je napríklad jarná zelenina, ktorá sa objavuje na trhoch, či na pultoch v obchodoch. Iste nie je na škodu vedieť, na základe akých kritérií si vybrať zeleninu, ktorú si dáte na stôl, akým spôsobom a ako dlho ju možno skladovať, kým ju  pripravíte. Pre zdravie je dôležité zdravo a pestro sa stravovať v závislosti na ročnom období. Je to pravda, aj čo sa týka  zeleniny. &...
Čítajte ďalej

Tráviace enzýmy: ich neprítomnosť spôsobuje ťažkosti

Tráviace enzýmy: ich neprítomnosť spôsobuje ťažkosti Tráviace enzýmy pomáhajú organizmu pri tých chemických procesoch, ktoré  zložky potravín menia na potrebnú energiu. Je preto nevyhnutné, aby kvantita a kvalita tráviacich enzýmov bola vždy vhodná. Tu pomôže správna životospráva a výživové doplnky, obsahujúce tráviace enzýmy.   K rozloženiu živín  potrebnú časť tráviacich enzýmov je organizmus  schopný  vyprodukov...
Čítajte ďalej

Rastlina aloe vera | Užitočná na vnútorné aj vonkajšie použitie

Existuje približne  350 druhov rastlín aloe, ale len Aloe Barbadensis Miller – Aloe vera – obsahuje  pre ľudský organizmus skutočne nepostrádateľné výživné látky. Vďaka nim sa aloe vera používa vnútorne aj navonok a prispieva k udržaniu a zachovaniu nášho zdravia. Aloe vera pochádza z Afriky, preferuje teplé, suché prostredie a prispôsobuje sa takmer ku všetkým pôdnym typom. Zvyčajne narastá do výšky  jedného metra a...
Čítajte ďalej

Urobte si domáci krém mangové maslo

Mangové maslo vďaka svojim  prírodným a hydratačným  vlastnostiam je  populárnou prísadou kozmetických  prípravkov proti vráskam, na opaľovanie a  na starostlivosť o pleť a vlasy. Našťastie obohatené o potrebné ingrediencie na rôzne účely sa krém mangové maslo  dá aj doma ľahko pripraviť, veď aj  komerčne dostupné krémy vieme obohatiť podľa vlastnej chuti.  Zo semien manga lisovaním získaný tuk konzistencie...
Čítajte ďalej

Celiakia | Prečo je nebezpečná?

Citlivosť na lepok znamená pre mnohých alergiu na lepok – celiakia, citlivosť na lepok -  tieto dve choroby si však nemožno zamieňať! Výsledky najnovších štúdií ukazujú, že u väčšiny, na celiakiu trpiacich pacientov, sa  nikdy nevyvinie  alergia. Napriek tomu však nie je na škodu, ak na celiakiu trpiaci  minimalizujú alebo úplne eliminujú  spotrebu  potravín, obsahujúcich lepok. Všeobecne platí, že citlivosť na lepok...
Čítajte ďalej

Recept na bezlepkový chlieb: chutný a zdravý

Hoci už v obchodoch dostať viac druhov  bezlepkového chleba a pečiva, výber ešte zďaleka nie je veľký. Už z tohto dôvodu je výhodné  piecť chlieb doma, nehovoriac o tom, že pri jeho príprave doma viete, aké prísady ste použili. Ľudia citliví na lepok musia väčšinou nahradiť každodenný chlieb zo pšenice, raže a jačmeňa niečím iným.  Mnohí však majú obavy z domáceho pečenia, netreba sa báť: z bezlepkovej múky je možné ...
Čítajte ďalej

Čo je lepok a aké potraviny obsahuje?

Lepok je v prvom rade  v obilninách sa nachádzajúci komplex  proteínov. Jedna z jeho  zložiek, gliadín  spôsobuje citlivosť na glutén (celiakia, citlivosť na múku), čo vedie k poškodeniu tenkého  čreva, môžu sa vyvinúť vážne problémy so vstrebaním živín. Je preto dôležité, aby si ľudia, citliví na lepok boli vedomí toho, ktoré potraviny by nemali konzumovať. Celiakia (celiakia, citlivosť na lepok), nie je &...
Čítajte ďalej

Kuracia polievka je dobrá aj pri prechladnutí

Je vedecky dokázané, že  protizápalové účinky kuracej polievky  prispievajú aj k zmierneniu prechladnutia, a to najmä príznakov ochorenia horných dýchacích ciest, urýchľujúc tak  proces liečenia. Vedci testovali niekoľko receptov, ktoré sú účinné proti nachladnutiu a chrípke, spomedzi týchto najlepšou je  „babičkina polievka“ Ingrediencie pre 4 osoby: • 1 kilogram kurčaťa • 1 balíček kuracích krídiel • 3 cibule • 1...
Čítajte ďalej

Mäsová polievka proti prechladnutiu

Už niekoľko storočí je známe zistenie,  že v prípade prechladnutia alebo chrípky má mäsová polievka liečivé účinky.  Mnoho ľudí prisahá na tento spôsob, iní tvrdia,  že polievka v tomto stave nepomôže. Vedci z University of Nebraska dospeli k záveru, že klasická kuracia polievka, známa ako „babičkina polievka“ znižuje prechladnutie, najmä príznaky ochorenia horných dýchacích ciest. Hlavne  vitamíny prírodného pôvodu, fytonutri...
Čítajte ďalej

Naparovanie proti nachladnutiu a chrípke

Ak vás mučí nádcha, priepustnosť upchatých nosných dierok môžeme dosiahnuť naparovaním. Po tisíce rokov bola použitá metóda, ktorej podstatou  že  pacient sa nadýcha  bylinného odvaru alebo  studenej či  teplej pary slanej vody. Okamžitý účinok pary, éterických olejov a solí odstránia blokádu a zničia významnú časť mikroorganizmov, ktoré spôsobujú infekciu, navyše eliminujú katar, kašeľ a bolesť v krku. Naparovanie je jedným z...
Čítajte ďalej

Obnovenie črevnej flóry| Eliminácia dysbiózy

Poškodená, nefunkčná črevná flóra môže byť zdrojom mnohých chorôb. Ak pozorujete u seba príznaky črevnej dysbiózy, čo najrýchlejšie začnite s obnovením črevnej flóry, v čom nám prebiotiká a probiotiká  môžu pomôcť. V črevnom systéme vzniknutá dysbióza nie je nič iné, ako premnoženie patogénnych mikroorganizmov, baktérií. Najčastejšie príznaky sú poruchy trávenia, nadúvanie, zápcha, hnačka – najcharakteristickejší znak je striedanie ...
Čítajte ďalej

Flavonoidy | Antioxidačné a chrániace srdce

Flavonoidy sú sekundárne produkty rastlinného metabolizmu, spĺňajú základnú ochrannú funkciu v rastlinných bunkách. Ich úloha pri prevencii chorôb a zachovaní zdravia je nespochybniteľná. Flavonoidy sú vo  vode rozpustné rastlinné pigmenty. Môžete ich nájsť okrem iného aj v citrusových plodoch, sójových výrobkoch, víne a čučoriedkach, jablkách a čaji. Za posledných štyridsať rokov sa pravidelne objavovali štúdie o fyziologických účinkoc...
Čítajte ďalej

Omega-3 mastné kyseliny chránia srdce a cievy

Kardiovaskulárne choroby sú najčastejšou príčinou úmrtí na celom svete. Hoci niektoré z týchto prípadov majú dedičné príčiny, zmena životného štýlu je to, čo možno urobiť, aby sa zabránilo väčším ťažkostiam. Jedným zo spôsobov je zvýšiť príjem omega-3 mastných kyselín. Omega-3 mastné kyseliny neoznačujú druh mastných kyselín. Je totiž reč o polynenasýtených mastných kyselinách, sem patrí  aj  kyselina alfa-linolénová (ALA), eikosapentae...
Čítajte ďalej

Ploché brucho bez hladovania | Očistou čreva

Ploché brucho je estetické, pre mnohých je to splnený vytúžený sen, robí človeka príťažlivejším a zdravším. Dosiahnuť ploché brucho je dôležité aj pre tých,  ktorí ho nechcú mať svalnaté. Bez plochého brucha môžeme zabudnúť na módne výstrelky, napr. po pupok siahajúci top, tenké tričká, tesné džínsy a bikiny. Navyše, aj niektoré kusy  bežného oblečenia je vylúčené nosiť bez plochého brucha, ako sú napríklad sukne, úzke nohavicové kost...
Čítajte ďalej

Probiotiká: ale aké?

Jednou z podmienok fungovania tráviaceho ústrojenstva je rovnováha mikroorganizmov, tvoriacich črevnú flóru. Tento optimálny stav pomáhajú udržiavať potraviny, ktoré obsahujú probiotické (prospešné) baktérie, a potravinové doplnky. Nie je však jedno, aké probiotiká užívame: zloženie črevnej mikroflóry je totiž z dvoch tretín šité na mieru pre každého jedinca. 80 percent imunitného systému sa viaže k hrubému črevu, preto aj jeho fungovanie do zna...
Čítajte ďalej

Plynatosť a nadúvanie | Liečba probiotikami

Snáď ani neexistuje osoba, ktorá by počas svojho života nemala negatívne skúsenosti s nadúvaním a plynatosťou. Pri napnutom bruchu, alebo nezadržateľnej nutnosti vetrov nám môžu urobiť dobrú službu probiotiká.  Črevné vetry  môžu opustiť naše telo dvoma spôsobmi: cez ústa alebo cez análny otvor. Hoci nadmerná tvorba plynov  svedčí o problémoch zažívacieho traktu, alebo o  narušení rovnováhy črevnej flóry, v určitých ...
Čítajte ďalej

Nadúvajúce jedlo - nápoje

Existujú  potraviny a nápoje, vplyvom ktorých sa žalúdok, brucho začne nadúvať.  Nemusí to vždy znamenať, že máme problém s trávením: nadúvanie sa zvyčajne vyskytuje pri zlom spracovaní príjmu potravy, je to vplyv prirodzených plynov. Oboznámme sa s najbežnejšími, najčastejšími jedlami a nápojmi, spôsobujúcimi nafúknutie, aby sme mohli predísť nepríjemným ponosám.   Každý z nás sníva o plochom bruchu, aj preto sa pop...
Čítajte ďalej

Zdravo bez toxínov

O mnohých produktoch tvrdia, že majú  detoxikačné účinky. Medzi nimi sú určite aj také, ktoré spĺňajú očakávania, ale nemali by sme očakávať, že na úplnú detoxikačnú kúru  organizmu stačí piť bylinkové čaje. V tomto prípade totiž nie je cieľom  len  odstraňovanie pozostatkov ťažkých kovov a zvyškov liekov  z organizmu, ale treba jednou cestou doplniť aj potrebné živiny. Účinná detoxikácia znamená aj  očistu  čri...
Čítajte ďalej

Čistenie čriev: záruka zdravia

Všetci poznáme porekadlo – čistota pol zdravia. Sotva by nám napadlo, aká to môže byť pravda i v prípade, že sa to týka vnútornej čistoty nášho organizmu. Preto sa doporučuje použitie programu na čistenie čriev. Keď sa rozhliadneme v kúpeľni ktorejkoľvek rodiny, nájdeme tam mnoho kozmetických prípravkov. Na čistenie pokožky a starostlivosť o pokožku, ruky, chodidlá, tvár a zuby používame rôzne prípravky. Zanedbateľné nie je ani veľké množstvo liekov v...
Čítajte ďalej

V boji proti jarnej únave: detoxikácia ovocím

Typickými znakmi jari sú okrem otepľujúceho sa počasia a kvitnúcej prírody aj pocit slabosti a únava, ktoré pociťujú mnohí z nás. Jarnej únavy, ktorá sa skôr či neskôr vytratí aj sama sa však našťastie môžeme zbaviť aj oveľa skôr, ak vykonáme detoxikáciu organizmu. V záujme odstránenia usadenín a toxínov, ktoré sa usádzali v našom organizme počas celej zimy využime čerstvé sezónne ovocie, pomôcť nám môžu jahody, višne a skoré čerešne. Jedným z kľúčový...
Čítajte ďalej

Detoxikačný program

Úlohou pečene je filtrovať a zhromažďovať toxické látky v organizme a zároveň ich odstraňovať. Občas ale aj filter potrebuje prečistiť… O mnohých produktoch sa tvrdí, že majú detoxikačný účinok. Rozhodne existuje dostatok takých dostupných produktov, ktoré nám môžu byť pri detoxikácii nápomocné. Ale aby detoxikačná kúra bola úplná, na to liečivý čaj nestačí. Z organizmu treba odstrániť nielen nahromadené zvyšky ťažkých kovov a pozostatky škodlivých l...
Čítajte ďalej

Jarná detoxikácia organizmu Vás osvieži

Jar je pre náš organizmus časom opätovného znovuzrodenia a zmien. Príroda okolo nás rozkvitá, urobme tak aj my, pretože v záujme zachovania zdravia musí byť naše telo v harmónii s okolitým svetom resp. prírodou. Nie náhodou nám toto obdobie ponúka veľké množstvo ovocia a zeleniny: okrem toho, že sú najlepšími prirodzenými zdrojmi vitamínov nám môžu byť nápomocné aj pri jarnej detoxikácii zameranej na osvieženie organizmu, veď prisp...
Čítajte ďalej

Detoxikácia: účinné spôsoby

Detoxikácia je najviac potrebná v prípade, keď je už organizmus „preplnený”. Takýto stav je typickým pre obdobie po sviatkoch, po zvýšenom strese, zbavenia sa toxických látok však môžeme považovať aj ako prípravu na zdĺhavejší proces spojený so zmenou životného štýlu. Detoxikácia by teda nemala byť len príležitostná a nemala by trvať len niekoľko dní. Mala by byť súčasťou nášho životného rytmu.   Čo vlastne môžeme nebadane zaradiť do svojho každ...
Čítajte ďalej

Alternatívne spôsoby a bylinky pre cukrovkárov

Cukrovku je možné liečiť mnohými spôsobmi, popri klasických liečebných metódach je tu tiež možnosť využitia alternatívnych metód. Medzi ne patria terapie prostredníctvom potravinových doplnkov a byliniek.   Fakty a omyly Prevažná časť cukrovkárov konzumuje určité potravinové doplnky, resp. využíva alternatívne terapie v nádeji, že takýmto spôsobom zmierni príznaky cukrovky alebo ju vylieči úplne. Jednou z nich je terapia chrómom, ktorá bola d...
Čítajte ďalej

Superjedlá na posilnenie kostí

Kosti sú vlastne neustále sa regenerujúce tkanivá, u ktorých však po zavŕšení 30. roku života dochádza k poklesu, ich objem sa totiž neskôr postupne zmenšuje. Dobrou správou však je, že tento proces je možné prostredníctvom vhodného stravovania významne spomaliť. Všetko čo preto musíme spraviť je len zaradiť si do nášho jedálnička “superjedlá” na posilnenie kostí.   Vápnik, ako aj vitamíny D a K zohrávajú dôležitú úlohu pri zachovaní zdravia na...
Čítajte ďalej

Nie všetko čo je sladké, je cukor

Sacharin, aspartám, xilit – brezový cukor, ovocný cukor, stévia, trstinový cukor, inulín: existuje už viacero alternatív tradične rafinovaného repného cukru. Niektoré z nich sú syntetické, iné  ľahko nájdeme v prírode. Síce majú nízky obsah kalórií, len či je ich konzumácia pre milovníkov sladkostí v neohraničenej miere zdravá, alebo treba byť opatrný?      Sladidlá boli pôvodne vyvinuté pre diabetikov, avšak kvôli ich níz...
Čítajte ďalej

Proti rakovine – avokádo – znižuje aj hladinu cholesterolu

Avokádo je aj v Európe čoraz populárnejšie, viacerí ho konzumujú surovo, ako základ do šalátov, alebo hoci aj spracované. A dobre robia, pretože olej exotického ovocia obsahuje obrovské množstvo nepostrádateľných vitamínov: v dôsledku čoho je avokádo medzi iným aj vynikajúcim prostriedkom na zníženie hladiny cholesterolu, ochraňuje cievy, taktiež sa aplikuje aj v prípade liečenia rakoviny dutiny ústnej.         Avoká...
Čítajte ďalej

Zmenou stravovacích návykov proti žalúdočnej kyseline

Prebytok žalúdočnej kyseliny je zapríčinený v prvom rade nesprávnym stravovaním. Preto sa jej príznaky objavujú predovšetkým v zimnom období, kedy sa drasticky menia naše stravovacie návyky. Nemajte však obavy, zvýšenú produkciu žalúdočnej kyseliny je možné liečiť veľmi jednoducho, stačí trošku snaženia a pozornosti. Boj proti kyseline sa teda môže začať!   Charakteristickou príčinou vzniku prebytočnej produkcie žalúdočnej kyseliny je zápal žalú...
Čítajte ďalej

Prečo sa oplatí začať s detoxikačnou kúrou?

Prostredníctvom detoxikácie sa z organizmu vylučujú nahromadené jedovaté látky a toxíny, ktoré majú negatívne vplyvy na naše zdravie.         V prevažnej väčšine potravín sa nachádzajú také prísady, konzervačné látky, dochucovadlá a umelé farbivá, ktoré sú pre ľudský organizmus zbytočné, a preto sa detoxikácia stáva mimoriadne dôležitou úlohou. Prítomnosť týchto látok, ako aj ťažkých kovov vedie k vzniku rôznych nepríjemn...
Čítajte ďalej

Črevné problémy: je dobré si uvedomiť príčiny ich vzniku

Črevné problémy sa týkajú mnohých ľudí. Črevné problémy sú také rôznorodé, že bez rozsiahlych vyšetrení nie je možné určiť konkrétnu diagnózu a dôvody ich vzniku.   Dá sa povedať, že v súčasnosti sa rôznorodé črevné problémy pokladajú za masové ochorenie: dôvody ochorenia sú v prvom rade nezdravé stravovanie, nahromadenie toxických látok v tele, nadmerné užívanie liekov a taktiež neustály stres. Z toho je vidieť, že najzávažnejšie problémy posle...
Čítajte ďalej

Ako si vybrať čistič čriev?

V súčasnosti veľmi populárna očista čreva nie je žiadna novinka. veď na svete sú už niekoľko storočí známe rôzne spôsoby prirodzenej očisty čreva. Tradícia pokračuje aj dnes. Na trhu je veľa takých prípravkov, ktoré spĺňajú podmienku, aby očista čreva bola vykonaná bez toxických chemikálií. Očista čreva – informácie Existujú produkty, ktoré nemajú dostatočnú kvalitu, ale napriek tomu sľubujú zákazníkom rýchly účinok. Očista čreva použitím týchto produkt...
Čítajte ďalej