Ovsené vločky - štyri recepty: zdravé, jednoduché domáce menu

Máte problémy s trávením, so zvýšenou hladinou cukru v krvi a cholesterolu? Ovsené vločky, respektíve jedlá z ovsených vložiek Vám pomôžu zbaviť sa Vašich ťažkostí. Pozrite si niekoľko receptov s ovsenými vločkami, podľa ktorých môžete ľahko a rýchlo pripraviť doma zdravé jedlá.

Ovsené vločky - štyri recepty: zdravé, jednoduché domáce menu

Ovsené vločky sú jedny z „najvďačnejších“ surovín, nakoľko vďaka ich konzistencii a neutrálnej chuti ich môžeme pridávať do mnohých jedál. A čo je najdôležitejšie, ovsené vločky svoje dobročinné účinky nestrácajú ani spracovávaním. Uľahčia trávenie po ťažkých jedlách, spomaľujú zvyšovane hladiny cukru v krvi po jedle, a naplnia nás energiou. K tomu stačí príjem 5-10 dkg ovsených vločiek denne, čo sa dá pomocou nasledovných receptov s ovsenými vločkami dosiahnuť ešte jednoduchšie.

Štyri recepty s ovsenými vločkami, celé menu

Špenátové guľky s ovsenými vločkami (Predjedlo)

Prísady:

●      200-250 g mladého, čerstvého špenátu,

●      2 polievkové lyžice sójovej smotany,

●      3 polievkové lyžice ovsených vločiek,

●       striedka celozrnného chleba (podľa potreby)

●      1 vajíčko,

●      soľ,

●      curry korenie,

●      strúhanka,

●      olej na pečenie (podľa potreby).

Príprava:

●      Špenát dôkladne umyjeme a na panvici sparíme s trochou vody pri nízkej teplote. Vyšľaháme vajíčko, zmiešame s ovsenými vločkami a so smotanou.

●      Hotový špenát necháme vychladnúť, potom z neho dôkladne vytlačíme vodu, nakrájaný pridáme k pripravenej zmesi, posolíme a pridáme korenie. Pridáme toľko rozdrobenej striedky z chleba, aby so zmesou tvorili kompaktnú, ale pružnú hmotu, z ktorej spravíme menšie guľky. Obalíme v strúhanke a vypečieme v horúcom oleji. Môžeme podávať s koktailovými paradajkami, na miešanej špenátovej šalátovej mise, alebo aj s grilovanou zeleninou.  

Zeleninová polievka s ovsenými vločkami  (Prvý chod)

Prísady:

●      50 g ovsených vločiek

●      1 menšia cibuľa

●      150 g mrkvy

●      50 gramov stonkového zeleru

●      100 g póru

●      niekoľko lyžíc paradajkového pretlaku

●      2-3 polievkové lyžice strúhaného syru (podľa možnosti parmezánu),

●      Niekoľko štipiek materinej dúšky,

●      trocha majoránky

●      voda,

●      soľ,

●      čierne korenie,

●      extra panenský olivový olej.

Príprava:

Ovsené vločky namočíme na 2 hodiny do pol litra vody izbovej teploty, potom 2 hodiny varíme na miernom ohni. Cibuľu a ostatnú zeleninu očistíme a pokrájame, opečieme na troche oleja a na miernom ohni pod pokrievkou za častého miešanie dusíme 10 minút. Pridáme paradajkový pretlak a vodu podľa chuti (v závislosti od toho, ako hustú polievku si želáme) a ešte 10 minút varíme. Napokon pomiešame s varenými ovsenými vločkami a servírujeme posypané syrom.

Falošný hamburger s fazuľou a ovsenými vločkami (Druhý chod)

Prísady:

●      200 g varenej fazule,

●      150 g ovsených vločiek,

●      100 g strúhanej žemle,

●      200 ml zeleninového vývaru,

●      soľ,

●      Korenie podľa chuti (čierne korenie, rasca, opekaný cesnak, atď.)

●      extra panenský olivový olej.

Príprava:

●   Pomiešame ovsené vločky so soľou a koreninami, a zalejme teplým zeleninovým vývarom  tak, aby boli úplne pokryté.  Vidličkou roztlačenú uvarenú fazuľu, pridáme k mase s ovsenými vločkami s 80 g strúhanej žemle a miešame dovtedy, kým masa zostane homogénna. Rukou vyformujeme do tvaru hamburgera, obalíme v zvyšku strúhanky a opečieme v oleji. Podávame ako tradičný hamburger s pečenými zemiakmi alebo šalátom či paradajkami.

Čokoládový keks z ovsených vločiek (sladkosť)

Prísady:

●      180 g ovsených vločiek

●      100 g mandľovej múky

●      80 g kukuričného oleju

●      80 g nerafinovaného trstinového cukru

●      1 polievková lyžica nesladeného kakaového prášku

●      1 kávová lyžica práškového droždia

●      1 čajová lyžica sójového mlieka

●      štipka soli.

Príprava:

Ovsené vločky rozmixujeme s ostatnými ingredienciami a necháme stáť 12 hodín. Z hmoty pripravíme asi 20 gramové guľky, dáme ich na plech s omasteným papierom na pečenie. Guličky mierne, rovnomerne sploštíme. Pečieme asi štvrť hodiny vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov. Podávame vychladnuté, s kúskami ovocia, alebo s vanilkovou zmrzlinou, ale je to vynikajúce aj k čaju.

Recepty z hrušky | Rýchle a ľahké 153

Hruška je  jedným z jesenných populárnych ovocí, čo nie je náhoda, je to veľmi príjemnej chuti sladké a šťavnaté ovocie. Okrem toho má rad zdravie chrániacich účinkov,  ktoré ani spracovaním  nestrácajú svoj účinok. Aj to je dôvod, prečo by ste ho mali pravidelne konzumovať v sezóne, k čomu vám ponúkajú pomoc recepty z hrušky.   Hruška je bohatá na vlákninu,...
Čítajte ďalej

Plnené paradajky |Vyprážané paradajky | Paradajkový lekvár 152

Paradajky sú základom mediteránskej diéty, vo veľkej miere prispievajú k tomu, že obyvatelia južnej Európy žijú dlhšie, a sú viac chránení proti srdcovo-cievnym ochoreniam. Jedzme čo najviac paradajok, k tomu nám pomôžu nasledovné, ľahko pripraviteľné, predsa chutné a obsažné recepty, plnené a vyprážané rajčiny, ako aj zvláštny paradajkový lekvár. Paradajky sú večným šlágrom, sú predsa nielen chu...
Čítajte ďalej

Recepty z vanilky | Vanilka je chutná nielen sladká 151

Aj keď z vanilky väčšinou pripravujeme sladkosti,  vanilka je vhodná nielen na ich prípravu. Dodáva príjemnú chuť jedlám, dokonca existujú také recepty z vanilky, kde je vanilka najdôležitejšou ingredienciou. Vanilka podobne ako šafran, je veľmi drahá korenina, za čo vďačí predovšetkým tomu, že opeľovanie plodín a aj ich zber sa ešte stále vykonáva ručne. Vďaka špeciálnej ...
Čítajte ďalej